Dags att förvaltningen visar lite god vilja!

Årbyskolan i Eskilstuna.

Årbyskolan i Eskilstuna.

Foto: Ida Johnsson

Insändare2024-09-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att stänga ner en skola eller högstadiet på en skola är aldrig en lätt sak. Kring nedläggningen av Årbyskolans högstadium har det skrivits mycket. Det har varit starka protester mot hela hanteringen, från stora brister i underlaget som låg till grund för nedläggningsbeslutet till en i stort sett obefintlig dialog mellan förvaltning/politiker och elever/föräldrar.

Hur har kommunen gått tillväga vid tidigare nedläggningar? 2009 beslutade politikerna att lägga ner Hammargärdets och Slottsskolans högstadier. Redan i nedläggningsbeslutet står att läsa ”Barn- och utbildningsförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med grundskolans rektorer införa en process med dialog med föräldrar i kommunen. Syftet är att möta elev- och föräldraönskemål och utveckla de kommunala skolornas konkurrenskraft.” 

Hammargärdets elever hänvisades till Skogstorpsskolan och eleverna på Slottsskolan årskurs 7 och 8 hänvisades främst till Odlarskolan. Årskurs 9 fick gå kvar på skolan. Det var tydliga besked och eleverna visste vad som gällde och kunde förlita sig på att den blivande skolan lyssnade på deras önskemål.

Hur ser det ut för eleverna från Årbyskolan? De lämnades i ovisshet och oro när beskedet kom om nedläggning precis innan de gick på sommarlov. Det fanns ingen plan för fortsättningen.

Inför det val som eleverna ska göra under hösten har de frågat om det finns någon garanti att de hamnar tillsammans med en kompis och fått svaret ”Nej, det finns ingen garanti då urvalet sker efter relativ närhet men vår ambition är att alla ska få plats på den skola som ni söker.”

Det enda som förvaltningen i nuläget kan göra är att lyssna på elevernas önskemål om att få med sig en eller två kamrater till den nya skolan! Svik inte ungdomarna som redan har fått sig en törn i hela den här processen! Det skulle stilla mycket av den oro många ungdomar känner.

Om systemet inte klarar av att ta hänsyn till önskemål så går det ju att hantera alltsammans manuellt. Om viljan finns.