Dags för reform som gör momsen enklare

Reglerna kring moms är mycket snåriga, särskilt om man bedriver verksamhet med olika momssatser och även momsbefriad försäljning, menar insändarskribenten.

Reglerna kring moms är mycket snåriga, särskilt om man bedriver verksamhet med olika momssatser och även momsbefriad försäljning, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-06-14 08:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen kom regeringens vårändringsbudget. Vi som väntade på enklare momsregler får tyvärr fortsätta att vänta. Förhoppningsvis kommer kanske något i höstbudgeten. För moms som borde vara enkelt är i praktiken ofta svårt att hantera för företagen. Reglerna är oklara och svåra för både företagare och rådgivare. För att underlätta för företagen borde det därför vara samma momssats på likvärdiga och konkurrerande varor och tjänster. 

Alla företagare måste på något sätt hantera moms på kvitton och fakturor som tillhör inköp och försäljningar. Reglerna är mycket snåriga. Några försäljningar är momsbefriade och då måste man som företagare betala moms på inköpen men saknar möjlighet till momsavdrag och kostnaden ökar istället med momsbeloppet. Men momsen som skulle vara så enkel och inte belasta företagen med kostnader – har blivit otroligt besvärlig och kostsam. 

I vår verksamhet på Daftö Resort har vi alla momssatser och även momsbefriad försäljning. Jag har förståelse för att det kan behövas olika momssatser, inte minst av konkurrensskäl, men gränsdragningarna är ibland svåra.

Vad kan då göras? Det finns en övertro att IT-systemen löser allt med en knapptryckning men momshanteringen i systemen har stora brister för blandad verksamhet och sammankopplade tjänster. Reglerna är krångliga, oklara och ibland så svåra att inte ens rådgivare eller Skatteverk kan svara. Här borde våra politiker tänka till.

Dagens situation gör oss företagare oroliga och belastade av regelkrångel. Särskilt svårt är det med momsbefriade tjänster som i praktiken inte är momsfria då vi företagare inte kan göra momsavdrag. Det blir på så sätt en dold momskostnad för konsumenten. Det vore rimligt med samma skatt på likvärdiga och konkurrerande varor och tjänster. Här kan maten vara en förebild där det idag är samma moms på mat i butik och restaurang. Det är dags för en reform med regelförenklingar kring momsen som underlättar för företagen.