Danmarks hälsominister hotar svenskt kulturarv på midsommarafton

Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget, skriver att han hoppas förnuftet ska segra på midsommarafton.

Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget, skriver att han hoppas förnuftet ska segra på midsommarafton.

Foto: Ulf Palm/Henrik Montgomery (TT), samt Snusbolaget.

Insändare2024-06-19 06:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På fredag samlas vi svenskar för att fira midsommar med traditionell sillunch och festligheter. Samtidigt, i EU:s korridorer, träffas hälsoministrar för att diskutera ett sista-minuten förslag från Danmarks hälsominister som hotar att slå undan benen för det svenska vita snuset – en produkt som inte bara är en del av vårt kulturarv utan också har räddat hundratusentals liv i Europa genom att hjälpa rökare att sluta.

Det danska förslaget, som behandlas på midsommarafton, gäller omfattande tobak- och nikotinreglering. Förslaget innefattar förbud mot nikotinprodukter, förbud mot smaksättning av dessa och en sänkning av nikotinnivåerna. Ett beslut till förmån för förslaget skulle marginalisera det populära vita snuset och hindra rökare från att få tillgång till säkrare alternativ som kan hjälpa dem att sluta röka.

Sverige är på väg att bli EU:s första rökfria land enligt världshälsoorganisationen WHO:s definition. Medan rökning fortfarande är vanligt i EU, med ett genomsnitt på 25 procent rökare, har Sverige tack vare sin tradition av alternativa och mindre skadliga produkter som snus och vitt snus uppnått lägst rökningsrelaterad dödlighet bland män över 35 år. Ett smakförbud skulle få fler att återgå till rökning. Attraktiva alternativ såsom smaksatt vitt snus är ett effektivt sätt att hjälpa rökare att sluta och undvika förtida död.

Danmarks förslag är illa förberett och saknar tillräckliga konsekvensanalyser och vetenskapliga bedömningar för att kunna fatta ett informerat beslut. Förslaget riskerar att leda till oönskade konsekvenser. Det rimliga vore att vänta på EU-kommissionens förslag till nytt Tobaksproduktdirektiv, som snart presenteras. Vi behöver fler rökfria och hälsosammare nikotinalternativ för att bekämpa den dödliga tobaksrökningen. Hälsominister Jakob Forssmed måste stå fast vid Sveriges genomtänkta strategi för att minska rökningen i Europa.

Det är också värt att notera att i Danmark är andelen rökare tre gånger högre än i Sverige. Trots detta verkar Danmarks hälsominister fast besluten att driva igenom ett förbud som inte bara hotar folkhälsan utan också en viktig del av vårt svenska kulturarv.

Låt oss hoppas att förnuftet segrar på midsommarafton och att Sveriges röst för en balanserad och evidensbaserad tobakspolitik blir hörd.