Därför är den nya plastpåseskatten ineffektiv

Plastpåseskatten är ytterligare ett exempel på regeringens dyra symbolpolitik som inte har någon som helst effekt på utsläppen. Skriver Joséphine Närholm, Ordförande Moderat Skolungdom Sörmland.

Plastpåseskatten är ytterligare ett exempel på regeringens dyra symbolpolitik som inte har någon som helst effekt på utsläppen. Skriver Joséphine Närholm, Ordförande Moderat Skolungdom Sörmland.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2020-05-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 1 maj infördes den omdebatterade plastpåseskatten som fördubblar priset på plastpåsar. Plastpåseskatten är ytterligare ett exempel på regeringens dyra symbolpolitik som inte har någon som helst effekt på utsläppen. Vi har inte tid med ineffektiv symbolpolitik - det krävs bättre politiska åtgärder för att minska utsläppen.

En skatt på plastpåsar kommer att minska kundernas förbrukning av plastpåsar men trots det kommer inte utsläppen att minska. De flesta konsumenter kommer istället att börja använda pappers- och tygpåsar som har en mycket högre klimatbelastning. Enligt Livsmedelshandlarna har en papperspåse upp till 43 gånger så hög klimatbelastning som en plastpåse. Hushållen kommer dessutom fortfarande att behöva plastkassar för att slänga hushållssopor vilket gör att de kommer köpa både papperspåsar och plastpåsar på rulle.

Tygkassar framställs ofta också som ett miljövänligare alternativ till plastpåsar, men faktum är att för att en tygkasse användas runt 3 800 gånger, alltså varje dag i 10 år, för att vara klimatvänligare än plastpåsen. Plastpåsen är klimatvänligare än vad både papper- och tygpåsen är men ändå är det plastpåsen som regeringen väljer att beskatta.

Plastpåseskattens syfte att minska utsläppen av plast i haven slår helt fel då plasten i haven inte kommer från Sverige. Sveriges plastpåsar används för att slänga hushållssopor och hamnar därför inte i haven. Enligt Dagens Samhälle pekar forskning på att en stor majoritet, cirka 95 procent, av plasten i haven kommer från 10 flodsystem i Afrika och Asien. Plastpåseskatten är ett typexempel på politik som endast ser bra ut på papper och som i själva verket inte gör någon nytta för klimatet.

Som Miljöpartiets slogan lyder - klimatet kan inte vänta. Det är helt sant att klimatet inte kan vänta men tyvärr behöver det göra det när Miljöpartiet bestämmer. Det krävs större och bättre åtgärder än en svensk plastpåseskatt för att minska utsläppen. Klimatförändringarna är ett globalt problem och bör därför hanteras därefter. En större satsning på internationella klimatinvesteringar är exempel på en åtgärd som gör betydligt större nytta än regeringens plastpåseskatt. Det är med internationella klimatinvesteringar som Sverige kan påverka de globala utsläppen på riktigt och faktiskt minska plasten i haven till skillnad från Sveriges nyinförda plastpåseskatt.