Därför är jag vaccinerad

Insändare 2 februari 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vaccinerade mig våren 2021 under uppmaningen att jag skulle skydda andra för smitta och mig själv för svår sjukdom och död i covid-19. I ärlighetens namn var jag inte orolig för svår sjukdom och död då jag är frisk, utan underliggande sjukdomar och lever ett tämligen hälsosamt liv. Syftet för mig var att skydda andra från smitta.

Vad gäller skydd mot att drabbas av svår sjukdom och död är vaccinet främst en hjälp för äldre och riskgrupper. Vad gäller dödlighet i denna sjukdom drabbas övervägande äldre som har underliggande sjukdom. Samtidigt som det är ett sorgligt faktum att människor avlidit är antalet i förhållande till folkmängd mycket låg och ligger på promillenivå.

Det förstnämnda har däremot inte visat sig stämma. Vi vaccinerade smittar och smittas lika mycket som ovaccinerade, ett uttalande av Sara Byfors på FHM:s presskonferens den 20 januari. Detta bekräftas nu med all önskvärd tydlighet under mikrovågen. FHM menar att vi alla kommer att drabbas av en omikroninfektion som i de flesta fall lyckligtvis är mild.

I början av pandemin stod vi enade, vi hjälpes åt och följde restriktioner. Men vad hände sen? Hat och motsättningar sprids! Folket har splittrats. Utifrån den felaktiga tesen att det är de ovaccinerades fel att pandemin fortgår. Att det är ovaccinerades fel att vården belastas. En vård som under åratal varslat om underbemanning, vilket bekräftas i coronakommissionens delbetänkande. Vilket kan vara en anledning till att Lena Hallengren på en presskonferens 28 januari lovar mer pengar till vården, som vi kan hoppas går till kärnverksamheten.

Det framkommer inte heller i media vilka sjukdomar som är de stora faktorerna för vård. Enligt Socialstyrelsen var hjärt- och kärlsjukdomar samt tumörsjukdomar de två främsta dödsorsakerna under 2020, följt av covid. Man kan ju tänka sig att dessa sjukdomar föranledde en mängd, relevanta och lyckade, vårdinsatser som också gjort att många överlevt dessa sjukdomar tack vare vården.

Ovaccinerade ska inte bara hatas – deras rätt att röra sig fritt i samhället ska också begränsas. För en sjukdom med mycket låg dödlighet orsakad av ett virus vars smittspridning inte påverkas av tillgängliga vaccin.

Jag är djupt besviken. Jag gjorde det jag uppmanades till! Jag vaccinerade mig för att jag inte skulle smitta andra. Jag accepterar att det inte stämmer. Men jag kan aldrig acceptera att vi skyller på de ovaccinerade för att sjukvården varit tyngd i åratal.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Åsikter om vaccination och pandemin

Insändare: Ett år som covidvaccinatör

Ett år som covidvaccinatör

Insändare: Sluta visa sprutor på tv

Sluta visa sprutor på tv

Insändare: Inför covidpass

Inför covidpass

Insändare: Använd handsprit!

Använd handsprit!

Insändare: Kräv munskydd i skolan

Kräv munskydd i skolan
Visa fler