Därför är tågresan dyrare än buss

Bosse Tolander undrar varför det är mer än dubbelt så dyrt att åka tåg i stället för buss mellan Nyköping och Eskilstuna.

Bosse Tolander undrar varför det är mer än dubbelt så dyrt att åka tåg i stället för buss mellan Nyköping och Eskilstuna.

Foto: Niklas Holm

Insändare2021-12-30 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att åka buss från Nyköping till Eskilstuna med Sörmlandstrafiken är så här års inget man ser fram emot. Närmare 90 kilometer på hala och slingriga vägar under knappt två timmar känns obehagligt. Även om priset faktiskt är hyggligt, 84 kronor för enkel resa.

Bättre då att hoppa på Mälartåget med byte i Södertälje? Det tar ungefär lika lång tid, åtminstone enligt tidtabellen. Men kostnaden är häpnadsväckande – 185 kronor för enkel resa. Alltså mer än dubbelt så mycket som bussbiljetten!

Kan regionrådet Monica Johansson, som väl är inblandad i båda dessa allmännyttiga trafikbolag, förklara eller försvara denna skillnad?

Bosse Tolander

Svar från Monica Johansson, regionstyrelsens ordförande:

Biljettpriset för både buss och tåg styrs i grunden av avstånden. Det är också huvudsakliga anledningen till varför biljettpriset för bussförbindelsen är klart lägre, den går raka vägen via Sparreholm och Malmköping. För tågförbindelsen däremot krävs en betydande omväg och därmed längre resväg via Södertälje. 

Nu när det införts halvtimmestrafik med Mälartåg både på Svealandsbanan och Nyköpingsbanan minskar visserligen bytestiden i Södertälje Syd och med detta den totala restiden. Vi vet dock att resenärer inte uppskattar byten, därför utgör bussförbindelsen fortfarande huvudalternativet för kollektivtrafiken mellan Eskilstuna och Nyköping. Vägen är visserligen slingrig, men bussen är överlag ett mycket trafiksäkert sätt att resa.

Monica Johansson, regionstyrelsens ordförande i Sörmland