De anrika husen betyder mycket för Mariefredsborna

S i Mariefred vill att Djurgårdsporten och Wik ska bevaras.

S i Mariefred vill att Djurgårdsporten och Wik ska bevaras.

Foto: Camilla Lillsebbas

Insändare2024-09-20 12:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mariefreds socialdemokratiska förening har diskuterat den omdebatterade frågan om Djurgårdsporten och Wik, två gamla hus som har en rik historia från det forna Mariefred. Förslag om att riva husen för att ge plats åt annat – oklart vad – har framkommit på senare tid. 

Mariefreds socialdemokrater är eniga om att husen skall bevaras. Dels därför att det inte finns något angeläget behov av att ta den lilla markremsan i anspråk för andra behov, varken nu eller inom överskådlig tid, dels därför att husen uppenbarligen, med ledning av debatten, betyder mycket för både gamla och även nyare Mariefredsbor som minne av livet i det gamla Mariefred. 

Husen används i dag för olika ändamål men hör ändå ihop där de ligger och kurar, och liksom håller ihop mot nutidens trafik, med en gård mellan sig. Därför är det heller ingen lösning att bara riva det ena.

Nu bör man i stället diskutera vad det finns för alternativ lokal för ungdomsgården, hur mycket det huset behöver rustas och för vilka tänkbara ändamål.