Den upp- och nervända el-världen

Insändare 9 december 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sparar ni på el? Inte vi i alla fall, så billig el som vi har nu kommer vi aldrig mer att få. Vi har aldrig slösat, men nu kan vi ..... innan vårt fasta avtal går ut i sommar. Tommy hur kan du slösa när det är sådan brist på el? Jag gör det med gott samvete, när jag vet att vår elleverantörs VD i Vattenfall har en lön på 1,3 miljoner i månaden (mer än 100 gånger fruns pension).

Och om vetskapen att samma elleverantörs nya elpris för oss i sommar gör att vi knappt kommer ha råd att bo kvar i vår bergvärme uppvärmda gamla prästgård som vi bott i snart 50 år. Lite som upp- och nervända världen är det, där landet Sverige som har överskott på el måste importera. 

Landet Sverige som är nettobetalande till EU trots det måste betala skyhöga EU-elpriser. Vi som har tur och råkar ha fast pris för tillfället, får nu ett historiskt lågt elpris med elprisstöd. En elbrist på som kan härledas till en alltför överdriven rädsla inför temperaturförändring på jorden. Där en närmast panikartad omställning av elproduktion och elkonsumtion utan konsekvensanalys, orsakat den allvarliga elbrist-situation och höga elpriser vi nu har. 

Ensidigt beroende av Putins olje/gasleveranser och hans fruktansvärda krig har gjort situationen än värre. "Kan dom inte sänka priset istället, så slipper dom hålla på med all dyr administration", sa frun skämtsamt.

Jag tänker på dem som lever på marginalen, hur skall de överhuvud taget kunna klara dessa elprishöjningar, trots elpris-stöd som bara är en liten del av den enorma prishöjningen?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa