Det är konstigt att inte fler barn och unga blir påkörda

Skribenten efterlyser bättre trafikvett.

Skribenten efterlyser bättre trafikvett.

Foto: Catarina Nitz

Insändare2024-10-09 11:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gick med mina hundar en eftermiddag när mellanstadieelever slutade skolan. Det kom barn på cykel eller kickbike i full fart. Två av fyra hade mobilen på styret och de såg ut som och lät som att de spelade spel.

En pojke på kickbike var nära på att köra på mig. Kände hur han snuddade vid min arm. I full fart körde han om mig, det enda som hördes var musiken från spelet i telefonen. Han lyfte aldrig blicken utan svängde ut från trottoaren rakt över gatan utan att titta om det var någon trafik på gatan.

Fem barn, både pojkar och flickor, går och tar upp hela trottoaren med näsorna i varsin telefon. Jag trodde – och bilarna på vägen längs med trottoaren trodde nog – att alla skulle gå rakt fram. Men inom loppet av sekunder viker två plötsligt 90 grader vänster och går rakt över gatan några meter före trottoaren. Mitt framför en bil som bromsar med skrikande bromsar.

Inget av barnen lyfter blicken från telefonen och jag fundera på om de överhuvudtaget reagerade på att de var nån decimeter från att bli påkörda.

Har de senaste månaderna sett otaliga barn som kör som galningar och håller på med telefonen samtidigt. Har man ingen undervisning i skolan om hur man beter sig där det finns annan trafik?

Bilar är ganska hårda och inte särdeles hälsosamma att krocka med. Man kan bli svårt skadad med men för livet eller så dör man.

Hade jag haft barn i dag och kommit på dem att hålla på med telefonen när de cyklar hade jag gett mina barn telefonförbud. Oavsett hur mycket de protesterat. Jag hade velat att mina barn skulle överleva i trafiken och visar de sådan omognad att mobilen går före att säkert ta sig till och från skola är de inte mogna att ha en mobil, punkt slut.