Det behövs nya förebyggande åtgärder mot gängvåldet

Det är dags att tänka om och tänka nytt, skriver Timbros Carl Albinsson.

Det är dags att tänka om och tänka nytt, skriver Timbros Carl Albinsson.

Foto: Fredrik Sandberg (TT)

Insändare2023-12-13 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många brottsförebyggande åtgärder fungerar inte mot gängvåldet. Politikerna måste sluta tävla om vem som kan lägga mest pengar på problemet och i stället fokusera på åtgärder som faktiskt fungerar.

Timbro har nyligen släppt en rapport som granskar ett antal brottsförebyggande åtgärder. Granskningen visar att det är svårt att visa på konkreta effekter av omhuldade projekt som sociala insatsgrupper eller Sluta skjut i Malmö.

Dessutom är många av åtgärderna som partierna gick till val på verkningslösa. Politiker tycks tro att gängkriminaliteten beror på ekonomiska klyftor eller brist på offentliga resurser. Men om så hade varit fallet borde våra nordiska grannländer vara lika illa drabbade som Sverige. 

En delförklaring till att Sverige är särskilt drabbat beror på den förda migrationspolitiken. Därtill har de förebyggande åtgärderna inte fungerat eftersom man inte har fokuserat på individuella riskfaktorer.

För att bryta utvecklingen bör följande åtgärder genomföras:

1. Frivillig screening av adhd i grundskolan
Personer med adhd är överrepresenterade på svenska anstalter. Om man tidigt lyckas upptäcka barn med diagnosen kan risken att hamna i kriminalitet minska. Därför bör frivillig screening för adhd erbjudas redan i grundskolan. 

2. Stärkta incitament att närvara i skolan
Barnbidraget bör omvandlas till ett studiebidrag som kan dras in vid ogiltig frånvaro redan i grundskolan. Dessutom bör kommuner inte kompensera hushåll som lever på försörjningsstöd om barnen har ogiltig frånvaro.

3. Tillåt kommun- eller regionpoliser
Polismyndigheten har misslyckats med uppdraget att säkerställa en lokal närvaro, trots att en synlig polis är en bra förebyggande åtgärd. Regioner eller kommuner bör därför få anställa egna poliser vars uppdrag är att patrullera lokalsamhället. 

4. Gör upp med miljonprogrammen
Sverige bör göra upp med miljonprogrammen genom att avreglera hyresmarknaden och riva uttjänta hus. Mer marknad och ökat ägande är vad miljonprogrammen behöver. 

Det är dags att tänka om och tänka nytt kring det brottsförebyggande arbetet. Att fortsätta med samma politik som lett oss hit är oförsvarbart.