Det borde finnas ett häkte i Eskilstuna

I Nyköping är häktet byggt ovanpå polishuset. Med det klientel som finns i Eskilstuna borde det finnas ett häkte med 50 - 60 platser, skriver Jan Malmkvist.

I Nyköping är häktet byggt ovanpå polishuset. Med det klientel som finns i Eskilstuna borde det finnas ett häkte med 50 - 60 platser, skriver Jan Malmkvist.

Foto: Peter Larsson

Insändare2022-06-13 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har följt de olika turerna när det gäller misstroendeförklaringen av Morgan Johansson. Att SD och KD yrkar på misstroende det ligger liksom i sakens natur men att moderatledaren var en sådan pajas att han ställde upp på något sådant tycker jag var beklämmande.

Han hävdar ju själv att han är statsministerkandidat och för mig innebär det att han ska tänka längre än näsan räcker. 

Jag har följt de partier som väckte misstroende och sett hur de har agerat. De har krävt hårdare straff och flera straff men ingen har satsat pengar på att bygga häkten och anstalter i den utsträckning att det finns plats att låsa in de dömda.

De blir upprörda när dömda är på fri fot och kan begå nya brott. Anstalterna är överfulla de kan inte trolla fram platser.

Tänk om flera dömda skulle utnyttja sin rätt att direkt efter dom inställa sig på närmaste anstalt och nöjdförklara sig. Anstalten är då skyldig att låta den dömda börja avtjäna sitt straff.

Platsbristen på anstalter och häkten är inget nytt. 1993 beslöt regeringen att 1/9 –93 skulle det öppnas ett tillfälligt häkte i polishuset i Eskilstuna. 

1/6 -93 blev jag utsedd till inspektör med uppgift att omvandla polishusets fylleceller och arrester till fungerande häktesplatser.

1/9-93 tog vi emot de första häktade och att vi var efterlängtade det märktes på en gång från polisen, advokaterna, åklagarna och tingsrätten.

Dessa kategoriers arbete blev så mycket enklare, istället för att ligga på vägarna kunde de bara gå en trappa upp i huset och prata med de häktade direkt.

Tingsrätten kunde med kort varsel kalla till rättegång då vi använde taxi som transportfordon.

Vi fick ganska snabbt bra status jag började få telefon från polisen i Stockholmsregionen med förfrågan om hjälp med plats. Första gången svarade jag att ni måste väl ha plats på närmare håll och fick till svar att i vårt häkte läckte inget ut så de fick mycket bättre utredningar hos oss.

Personalen var osannolikt bra och verkade trivas med situationen vilket innebar att vi endast hade en sjukdag på hela styrkan från 1/9-93 till 30/6-95

30/6-95 stängde häktet och nu 27 år senare håller man på att bygga ett nytt polishus men inget häkte.

I Nyköping är häktet byggt ovanpå polishuset. Med det klientel som finns i Eskilstuna borde det finnas ett häkte med 50 - 60 platser.

Eskilstuna ligger vid E 20 mellan Hall och Kumla samt Hällby, perfekt men inte har Ulf Kristersson eller SD eller KD eller andra kommit med krav om att placera ett häkte i Eskilstuna.