Det borde ha räckt med en tillsägelse

Det borde ha räckt med att 16-åringen fått betala för rutan han krossade och fått en tillsägelse, tycker signaturen Sila mygg och svälja kameler.

Det borde ha räckt med att 16-åringen fått betala för rutan han krossade och fått en tillsägelse, tycker signaturen Sila mygg och svälja kameler.

Foto: Ur förundersökningen

Insändare2023-10-13 08:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En sommardag vistades en Eskilstunakille på Liseberg där han försökte fånga en nallebjörn i en automat. Killen blev arg när han misslyckades och slog näven mot glasrutan i tron att det var plast. Misstänker att grabben blev rädd för det och önskade fly från platsen när rutan sprack. Detta anser jag vara ett vanligt pojkstreck i kategorin att knycka äpplen och slänga en tomburk. Om någon vuxen påpekar dumheten må det sluta med det efter det att pojken står för kostnaden. Runt omkring oss inträffar ofta skador av allvarligare art vilka tyvärr inte klaras upp. 

I detta fall fångade en herre in pojken behjälplig att ett par ordningsvakter som satte handbojor på 16-åringen. Bara det förefaller vara väl mycket. Såvida han sattes i en cell framgår inte men fallet fördes till domstol på hemorten som skulle straffa honom.
Hela detta ärende visar på hur effektiv rättvisan kan vara. Det är tråkigt att de överbelastade domstolarna väljer att ta upp så banala ärenden. Långt tidigare borde grabben ha fått en tillsägelse och uppmanats att betala glasrutan – punkt. Praktiskt taget varje dag erfar vi att ärenden avslutas och förundersökningen läggs ner. Våldtäkter, stölder, misshandel och fler andra brott når inte domstolarna. De som klagar på domstolarna lär får vatten på sin kvarn när de ser hur polis, åklagare och domstol väljer att prioritera ett busstreck.  

Sila mygg och svälja kameler