Det handlar inte om att elever måste ha tårta

Läraren på Gökstensskolan vill förtydliga en del saker efter sin insändare om att lärare pantar burkar inför skolavslutningen.

Läraren på Gökstensskolan vill förtydliga en del saker efter sin insändare om att lärare pantar burkar inför skolavslutningen.

Foto: TT, Niklas Holm

Insändare2024-05-22 11:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den insändare om att lärarna på Gökstensskolan behöver panta burkar för att få ihop en värdig skolavslutning väckte engagemang, jättebra! Vi behöver engagemang nu. Men där fanns några saker att förtydliga så vi gör ett försök till. 

För det första, det är ingen som i grunden tycker det är skämmigt att panta burkar. Det gör nog var och varannan personal anställda i skolan, privat. Anledningen till just den formuleringen var att nedskärningarna nu slagit så hårt mot skolan att det inte ens finns pengar att anordna en sådan avslutning som vi tidigare haft i antal år. Självklart tycker vi att pengarna i första hand ska läggas på elevernas undervisning. Det är samtliga på skolan överens om. 

För det andra, det här är elever i mycket stora klasser som varit utan det stöd de har rätt till i perioder. Det är inte skolans ledning som har misslyckats, det är politiken. 

För det tredje, det är klart att eleverna klarar sig utan en tårtbit. Det man kan fundera över är ni som skriver ”på min tid fick man inte…”. Jag antar att ni inte går i skolan längre. Kanske är ni på väg att checka ut från arbetslivet? Då kan det vara läge att tänka en vända till för det är de här ungdomarna som ska ta hand om samhället och er snart. Om vi inte kan ge dem rätt förutsättningar i skolan blir det svårt för dem att lyckas och ge er en värdig avslutning som ni också självklart förtjänar.