Det handlar tydligen om att hålla god min i elakt spel

Ungerns ledare Viktor Orbán i en svensk tv-sändning.

Ungerns ledare Viktor Orbán i en svensk tv-sändning.

Foto: Rolf Waltersson/Skärmklipp

Insändare2024-03-05 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samma dag som statsminister Ulf Kristersson träffade Ungerns ledare Viktor Orbán för att diskutera Sveriges Nato-ansökan, men även för att göra vapenaffärer, gjorde Orbán ett uttalande i ungerskt TV; ”Nu är vi beredda att dö för varandra”.

Detta fick stora rubriker i svensk media. Men av någon underlig anledning föll Orbáns andra påstående bort i medierapporteringen; ”Vi är för fred och svenskarna för krig i den rysk-ukrainska konflikten”.

Klippet om detta uttalande finns i SVT:s nyhetsrapportering. I övrigt blev det ganska tyst i svenska medier. Det märkliga är att vare sig Kristersson eller andra ansvariga politiker reagerat på detta häpnadsväckande påstående. Varken då, när man blev tagna på sängen, eller senare.

Delar man Orbáns påstående att Sverige vill ha mera krig i Ukraina och att det är Orbáns Ungern som vill ha fred?

Kan ju lägga till att Ungern är ett av de länder som importerar mest fossilgas från Ryssland och som därmed bidrar till att stärka Putins och Rysslands krigskassa. Ungern är också det land som ”sätter sig på tvären” när det gäller EU-bistånd till Ukraina.

Ungern har också fått svidande kritik från både EU, svenska utrikesdepartementet, Reportrar utan gränser och Human Rights Watch när det gäller brister i mediefrihet, demokrati, rättsstatens principer och respekt för mänskliga rättigheter. Det är också därför EU håller inne bidrag på 12 miljarder euro till Ungern. Något som Ungern använder som utpressning. ”Ge oss pengarna, annars lägger vi in vårt veto och stoppar bidragen till Ukraina.”

Ulf Kristersson ”har inga kommentarer”. Innebär det att han accepterar Orbáns påstående att det är Sverige som förespråkar mera krig i Ukraina och att det är Ungern som förespråkar fred?

Nu när ”vi ska dör för varandra” handlar det tydligen om att hålla god min i elakt spel.

För övrigt är jag inte beredd att dö för vare sig Ungerns Orbán eller Turkiets Erdogan. Jag är inte ens beredd att dö för Ulf Kristersson.