Det hÀr borde de svenska delegaterna arbeta för i Dubai

Klimatmötet COP28 pÄgÄr i Dubai fram till 12 december.

Klimatmötet COP28 pÄgÄr i Dubai fram till 12 december.

Foto: Rafiq Maqbool (TT)

InsÀndare2023-12-04 16:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nu Àr COP28 igÄng, FN:s stora klimatmöte i Dubai i Förenade Arabemiraten. Allt sedan dessa möten startade 1995 har avsikten varit att minska de förödande koldioxidutslÀppen, men de har i stÀllet ökat frÄn Är till Är och Àr nu högre Àn nÄgonsin.

De stora oljebolagen, bland annat i Dubai, planerar dessutom att öka sin oljeproduktion, trots att vetenskapen Àr enig om att de fossila brÀnslena mÄste stanna i jorden, om den globala upphettningen ska hÄllas inom rimliga grÀnser.

Det enda vettiga vore att förbjuda alla brÀnslen som förorenar atmosfÀren med koldioxid, men tyvÀrr verkar det omöjligt pÄ grund av motstÄndet frÄn alla fossilbolag, som tjÀnar enorma summor genom att förstöra framtiden för vÄra barnbarn och kommande generationer.

Det borde dock vara möjligt att fÄ ett antal ansvarsfulla lÀnder att gÄ före och införa en koldioxidavgift pÄ alla klimatskadliga brÀnslen, sÄ att konsumtionen minskas i tillrÀcklig takt. En sÄdan avgift skulle accepteras av de flesta om intÀkterna delas ut till invÄnarna.

En liknande lösning Ă€r redan införd i Kanada och Österrike och har vĂ€lkomnats av invĂ„narna, som tjĂ€nar ekonomiskt pĂ„ att minska sina utslĂ€pp. OcksĂ„ i Sverige vill bland annat Klimatsvaret fĂ„ en sĂ„dan lösning pĂ„ plats.

LÄt oss hoppas att Àven vÄra svenska delegater i Dubai arbetar för en liknande koldioxidavgift. För vÄra barn och barnbarns skull.