Det här borde de svenska delegaterna arbeta för i Dubai

Klimatmötet COP28 pågår i Dubai fram till 12 december.

Klimatmötet COP28 pågår i Dubai fram till 12 december.

Foto: Rafiq Maqbool (TT)

Insändare2023-12-04 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är COP28 igång, FN:s stora klimatmöte i Dubai i Förenade Arabemiraten. Allt sedan dessa möten startade 1995 har avsikten varit att minska de förödande koldioxidutsläppen, men de har i stället ökat från år till år och är nu högre än någonsin.

De stora oljebolagen, bland annat i Dubai, planerar dessutom att öka sin oljeproduktion, trots att vetenskapen är enig om att de fossila bränslena måste stanna i jorden, om den globala upphettningen ska hållas inom rimliga gränser.

Det enda vettiga vore att förbjuda alla bränslen som förorenar atmosfären med koldioxid, men tyvärr verkar det omöjligt på grund av motståndet från alla fossilbolag, som tjänar enorma summor genom att förstöra framtiden för våra barnbarn och kommande generationer.

Det borde dock vara möjligt att få ett antal ansvarsfulla länder att gå före och införa en koldioxidavgift på alla klimatskadliga bränslen, så att konsumtionen minskas i tillräcklig takt. En sådan avgift skulle accepteras av de flesta om intäkterna delas ut till invånarna.

En liknande lösning är redan införd i Kanada och Österrike och har välkomnats av invånarna, som tjänar ekonomiskt på att minska sina utsläpp. Också i Sverige vill bland annat Klimatsvaret få en sådan lösning på plats.

Låt oss hoppas att även våra svenska delegater i Dubai arbetar för en liknande koldioxidavgift. För våra barn och barnbarns skull.