Det krävs en långsiktig bostadspolitik

Uppmaning till alla Eskilstunas hyresgäster att rösta på ett parti som står för en fungerande rättvis bostadspolitik, skriver Tommy Holm, ordförande Hyresgästföreningen Eskilstuna.

Uppmaning till alla Eskilstunas hyresgäster att rösta på ett parti som står för en fungerande rättvis bostadspolitik, skriver Tommy Holm, ordförande Hyresgästföreningen Eskilstuna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-05-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare ”Återigen oskäliga hyreshöjningar” 23/4.

Du har rätt, Kenta, det är inte rimligt med lyxrenoverade lägenheter där en tvårummare kostar nästan 9 000 kr i månaden. Och vi håller med dig - hyreshöjningarna, hyresutvecklingen och hyresnivåerna måste hållas tillbaka för att människor ska ha råd att bo och bo bra. Det kollektiva systemet med hyresförhandlingar är ett viktigt verktyg för att komma tillrätta med allt det orimliga. Genom årets hyresförhandlingar har vi nått ett resultat där hyreshöjningarna blivit 445 kr per lägenhet och år lägre än vad hyresvärdarna ursprungligen förväntade sig. 

Men de kollektiva hyresförhandlingarna räcker inte till att lösa hela problemet. Ska vi komma åt allt vad som är orimligt på bostadsmarknaden idag så krävs en långsiktig socialt inriktad bostadspolitik. Det krävs ett statligt stödprogram till nybyggnation, ett lagregelverk som stärker systemet med kollektivt förhandlade bruksvärdeshyror. Och det behövs ytterligare regelverk som hindrar att vinsthungrande riskkapitalinvesterare gör hyresgästernas hem till en lyxrenoverad spekulationsvara.

Allt detta arbetar Hyresgästföreningen för. Men avgörandet hur hyresbostadsmarknaden ska formas för framtiden ligger ytterst i händerna på politiken. Och när vi nu står inför uppstarten på valrörelsen inför valet 2022 är vår uppmaning till dig, Kenta, och till alla Eskilstunas hyresgäster att rösta på ett parti som står för en fungerande rättvis bostadspolitik som garanterar allas rätt till ett hem. Det är en nödvändighet – för hyresgästerna, för en fungerande bostadsmarknad, för det svenska välfärdssamhället