Det råder inte skrattförbud, trots eländet i världen

Bara för att världen är eländig för det mesta så betyder inte det att det råder totalt skratt-förbud, menar insändarskribenten som tycker att man måste kunna hålla tankar på bakverk och krig i huvudet samtidigt.

Bara för att världen är eländig för det mesta så betyder inte det att det råder totalt skratt-förbud, menar insändarskribenten som tycker att man måste kunna hålla tankar på bakverk och krig i huvudet samtidigt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-03-02 06:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En arg gubbe i SAAB med keps har författat 7 potenta rader som svar på den insändare jag skrivit om semmelhaveriet på Hemköp. ("Man tar sig för pannan över semmelchocken") Det är 7 starka rader där skribenten stilrent och minimalistiskt lyckas rada upp flera humanitära katastrofer som fortlöper i skrivande stund.

Det finns gott om saker att uppröra sig om i världen. Vi är på väg rakt in i en klimatkatastrof helt och hållet orsakad av vårt eget kortsiktiga handlande, demokratin är på reträtt världen över och aldrig någonsin förut så har fler människor levt under ett auktoritärt styre. Människor drabbas av naturens ilska, familjer slits isär, mördas, av jordskalv och översvämningar. Världen är helt klart en mörk plats, det har ”Arg gubbe i SAAB med keps” helt rätt i. Det är helt klart viktigt att allt detta lyfts, det är jag den första att säga.

Att klaga på ett djupfryst bakverk är så klart fullständigt banalt, och med tonen som hölls i artikeln så hoppades jag att förmedla att även jag själv inte tar det på så stort allvar.

Men min fråga är. Är du nöjd nu, Gubbe i SAAB med keps? Märker du att det som nyss var lite lustigt och glädjefyllt nu plötsligt har blivit en del av den gravallvarliga vardagen vi ständigt möter? Den paus från världens elände som jag hoppades kunna bidra med är nu avbruten. Du spräckte illusionen.

Man måste kunna klara av att ha två tankar i huvudet samtidigt, det kan man kräva av vuxna samhällsmedborgare. Bara för att världen är eländig för det mesta så betyder inte det att det råder totalt skratt-förbud. Det här är varför vi inte kan ha fina grejer, folk kan helt enkelt inte hantera dem.