Det serveras bra och god mat i skolmatsalarna

Tidigare kocken Olle Rådström slår ett slag för dagens skolmat. Arkivbild.

Tidigare kocken Olle Rådström slår ett slag för dagens skolmat. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl (TT)

Insändare2024-10-23 19:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på tidigare publicerade insändaren "Soppdagar i skolan = konfliktdagar".

Tomatsoppan med linser och pasta är bland de mest populära rätterna i skolan och på förskolan. En tallrik soppa, bröd och en tallrik från salladsbuffén gör att du står dig i timmar framåt. Men ingen står sig hur länge som helst på en lunch, framförallt inte när man har långa dagar i skolan. Äter man lunch någon gång mellan 10.30 och 13.00 så kanske man behöver något mer i sig innan man får middag. Speciellt eftersom kids ska lära sig hela dagarna och springa av sig på rasterna.

Jag har jobbat och lagat mat till barn och ungdomar i förskola och skola i runt tjugo år, jag har också varit väldigt synlig och social i matsalar och på avdelningar där småbarnen äter, ja till och med så pass att en del barn har frågat om jag tycker att det är roligt att jobba som "mattant". På den frågan har jag alltid stolt svarat ja!

Ni nämner "barnvänlig" mat i er insändare, vad är det? Min uppfattning är att dagens barn och ungdomar är som folk är mest, någon älskar spagetti med köttfärssås, en annan fiskgratäng med kokt potatis, en tredje tycker bara om falukorv och så vidare.

Jag tillhörde den tredje kategorin och hatade skolmaten när jag var barn. I dag hade jag säkert utretts och fått anpassad kost, det fanns inte tyvärr på 60/70-talet.

Ta er tid att äta lunch med era barn några gånger, ni är välkomna, jag lovar. Ni kanske får offra några semesterdagar men jag gissar att ni kommer att tycka det är värt det.

Dagens skolmatsalar erbjuder utöver ett par tre maträtter en dignande salladsbuffé, bröd med olika pålägg och även ett läckert så kallat "snacksbord".

Smaklig spis!