Det svenskmuslimska civilsamhället behövs mer än nånsin

"Folkbildningen skapar mötesplatser och sammanhang där människor träffas och lär av och med varandra", skriver Länsbildningsförbundet (LBF) Sörmland.

"Folkbildningen skapar mötesplatser och sammanhang där människor träffas och lär av och med varandra", skriver Länsbildningsförbundet (LBF) Sörmland.

Foto: Henrik Montgomery (TT)

Insändare2024-10-04 09:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Länsbildningsförbundet (LBF) Sörmlands styrelse är bestört över att studieförbundet Ibn Rushd inte beviljats statsmedel för kommande år. Vi tror på folkbildningens gemenskap och att den finns för alla precis som det står i de statliga demokrativillkoren.

Folkbildningsrådets (FBR) beslut väcker många frågor. Som vi har förstått det så går det i nuläget inte att överklaga eller få beslut omprövade i FBR:s nya fördelningsmodell. Det är vår uppfattning att en sådan möjlighet behöver finnas i en fördelningsmodell som bygger på bedömningar. De demokratiska aspekterna behöver hållas högt inom folkbildningen.

I LBF Sörmlands lokala granskningar av Ibn Rushd har inga avvikelse eller felaktigheter upptäckts.

Vad händer nu när Ibn Rushd inte kommer att vara tillgängliga för sina huvudsakliga målgrupper, utrikesfödda och svenska muslimer? Övriga studieförbund är under stor press, till följd av minskade statsbidrag från nuvarande regering, och saknar i nuläget i stora delar resurser och kapacitet att ”ta över” det arbete som Ibn Rushd genomfört de senaste 15 åren riktat mot utrikesfödda och svenska muslimer.

Vi ser också hur FBR:s indragna statsmedel till Ibn Rushd på högsta politiska nivå använts för att misskreditera Ibn Rushd trots att det helt saknar saklig grund i FBR:s beslutsunderlag. Dåvarande utbildningsminister, Mats Persson (L), tog FBR:s avslag som ett tillfälle att misskreditera Ibn Rushd utifrån grunder som inte omnämns i beslutsunderlaget. Vi undrar vilka saklig källor Mats Persson grundar sina åsikter på?

Vi ser hur folkbildningen varit och är en viktig demokratibärande kraft i vårt land. Folkbildningen skapar mötesplatser och sammanhang där människor träffas och lär av och med varandra. Att exkludera det svenskmuslimska civilsamhället ur den viktiga gemenskapen och att en utbildningsminister sprider desinformation om ett enskilt studieförbund, det är verkliga och allvarliga hot mot vår gemensamma demokrati.

Därför upprepar vi: Vi tror på folkbildningens gemenskap och att den finns för alla precis som det står i statens demokrativillkor.