Dödliga sjukdomar utrotas – tack vare vaccin

Peter Hellsten har ingenting till övers för vaccinmotstÄndare. PÄ bilden till vÀnster ligger han fyra Är gammal inlagd pÄ lasarettet med befarad polio.

Peter Hellsten har ingenting till övers för vaccinmotstÄndare. PÄ bilden till vÀnster ligger han fyra Är gammal inlagd pÄ lasarettet med befarad polio.

Foto: Privat/Alessandra Tarantino (TT)

InsÀndare2024-10-13 05:55
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

År 1953 pĂ„ vĂ„ren nĂ€r jag var fyra Ă„r gammal ramlade jag ihop pĂ„ innergĂ„rden till hyreshuset dĂ€r vi dĂ„ bodde i Örebro. Jag kunde inte stödja pĂ„ vĂ€nsterbenet och hamnade pĂ„ Örebro lasarett (se bilden). LĂ€karna misstĂ€nkte att jag hade fĂ„tt polio och gipsade av nĂ„gon oförklarlig anledning hela benet upp till bĂ€ckenet.

Den gĂ„ngen varade polioepedimin 1953-54 och fler Ă€n 5 000 personer registrerades som drabbade. Antalet smittade med inga eller mycket milda symptom var dock mĂ„ngdubbelt fler. Av de 5 000 registrerade fallen fick 3 000 bestĂ„ende förlamningar och cirka fem procent dog av andningsförlamning.

Av mina tvÄ rumskamrater pÄ sjukhuset dog Erik, en liten sjuÄrig kille, efter sex dagar. Efter tre veckor pÄ sjukhuset konstaterade lÀkarna att jag nog inte hade polio utan en kraftig bakterieinfektion i höftleden. Jag behandlades dÄ pÄ försök med streptomycin, ett kraftfullt antibiotika som pÄ prov börjat anvÀndas mot tuberkulos i början pÄ 1950-talet.

Behandlingen lyckades och jag blev mirakulöst nog helt Ă„terstĂ€lld, Ă€ven om lĂ€karen varnade mamma för att jag, om jag nu lĂ€rde mig gĂ„ igen, med stor sannolikhet skulle bli lĂ„ghalt. Åtta Ă„r senare vann jag, 13 Ă„r gammal, skolmĂ€sterskapet i höjdhopp nĂ€r jag gled över 1,55 meter.

År 1957 inleddes den första vaccineringen mot polio i Sverige. VaccinationstĂ€ckningen Ă€r i dag 97 procent, och polio Ă€r i princip utrotad i Sverige sedan början pĂ„ 1960-talet tack vare den allmĂ€nna vaccineringen.

Smittkoppor Àr hittills den enda virussjukdom som mÀnniskan har lyckats utrota. Redan Är 1801 började man vaccinera européer mot smittkoppor. Under 1700-talet dog uppskattningsvis 60 miljoner européer, huvudsakligen barn, av smittkoppor och de som överlevde blev ofta vanstÀlla.

Det var den tillbakadragne brittiske landsortslĂ€karen Edward Jenner som, i strid mot all dĂ„tida lĂ€karvetenskap, tog fasta pĂ„ en mjölkerskas pĂ„stĂ„ende att hon inte kunde drabbas av smittkoppor eftersom hon hade haft kokoppor. Kokoppor liknade smittkoppor men var en betydligt lindrigare och helt ofarlig sjukdom som ofta överfördes frĂ„n kor till mĂ€nniskor. Efter 30 Ă„r av tvekan smittade Jenner en Ă„ttaĂ„rig pojke med kokoppor. Pojken blev sjuk men tillfrisknade nĂ€stan omgĂ„ende. Sex veckor senare gjorde Jenner det som inget lĂ€kemedelsbolag i vĂ€rlden skulle vĂ„ga göra i dag och tur Ă€r vĂ€l det. Han smittade ner pojken med smittkoppor.

Grabben förblev frisk men nÀr Jenner tvÄ Är senare presenterade sina resultat blev han hÄnad och i princip omyndigförklarad av Royal Society i London. De mest kraftfulla fördömandena kom dock frÄn kyrkans mÀn, som hÀvdade att smittkoppor var ett straff frÄn Gud för mÀnniskans synder och det skulle ingen mÀnniska försöka Àndra pÄ.

Bonddoktorn Edward Jenners upptĂ€ckt av det första vaccinet i en tid dĂ„ ingen ens hört talas om virus betraktas i dag som en av medicinhistoriens största triumfer. 

MĂ€ssling Ă€r en oerhört smittsam sjukdom som drabbar bĂ„de barn och vuxna. Sedan 1982 ingĂ„r vaccinering mot mĂ€ssling i det allmĂ€nna vaccinationsprogrammet i Sverige. År 1980 dog 2,6 miljoner mĂ€nniskor av mĂ€ssling i vĂ€rlden. År 2019 var den siffran nere i cirka 75 000 till följd av ett omfattande globalt vaccinationsprogram samt minskad svĂ€lt och undernĂ€ring. Sedan Ă„r 2 000 berĂ€knas över 23 miljoner mĂ€nniskoliv ha rĂ€ddats tack vare mĂ€sslingsvaccinet. 

Innan lĂ€kemedelsbolagen pĂ„ rekordtid lyckades fĂ„ fram ett verksamt vaccin mot covid-19 dog över 12 000 personer i Sverige av sjukdomen. Över 90 procent av dessa personer var över 70 Ă„r.

Jag har som ni sÀkert redan förstÄtt ingenting till övers för de vaccinmotstÄndare som ser vaccinering som roten till allt ont i vÀrlden. Lika obegripliga för mig Àr Àven alla de konspirationsteorier som fluktuerar i bland annat (a)sociala medier, om mikrochip som blandats i vaccinet av Bill Gates, om att covid-19 kan botas genom att man dricker rengöringsmedel (Donald Trump) och att man kan förvandlas till en krokodil om man vaccinerar sig mot covid-19 (Jair Bolsonaro).

Ja, det skrivs och pÄstÄs hur mycket strunt som helst. Som i alla andra sammanhang nÀr man fÄr del av information krÀvs det, Àven nÀr man hÀmtar information pÄ nÀtet eller i sociala medier, ett mycket stort mÄtt av eget kritiskt tÀnkande.