Donald Trump är inte ett dugg unik

Donald Trump vill ha Grönland. Bilden är från när Donald Trump Jr:s plan landade i huvudstaden Nuuk tidigare i januari.

Donald Trump vill ha Grönland. Bilden är från när Donald Trump Jr:s plan landade i huvudstaden Nuuk tidigare i januari.

Foto: Emil Stach (TT)

Insändare2025-01-18 18:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Donald Trump var president begärde han 2019 att köpa Grönland. Det väckte reaktioner som utlöste en smärre diplomatisk kris mellan USA och Danmark. Trump ställde in ett planerat statsbesök i ren ilska när han fick nobben.

Nu är Trump igång igen. Men nu hotar han att "sätta in militär" om han nekas köpa Grönland. Han gör också anspråk på Panamakanalen och att Kanada blir en delstat till USA.

Ingen blir förvånad över Trumps buffliga och hotfulla utspel. Det anmärkningsvärda är de lama protesterna från politiskt håll och från "experter" på Donald Trump.

"Det är bara hans plumpa sätt att uttala sig, han menar inte vad han säger." Eller: "Det är bara ett utspel, en trevare från Trump för att få till förhandlingar."

Som när väskryckaren hotar den gamla tanten: "Om du inte ger mig väskan frivilligt tar jag den med våld." Om tanten lämnar ifrån sig väskan för att slippa bli slagen – kan man då säga att hon inte blivit rånad?

Att Trump hotar "sina vänner", till och med med militärt våld, är inget man ska ta på allvar, är svepskälen till att man från olika håll är så undergiven och "förstående" mot den självgode, odräglige, impulsive, lögnaktige, oberäknelige och allsmäktige Donald Trump. Ja, han ser sig själv som allsmäktig.

Dessutom hotar Trump med handelskrig och höga strafftullar. Det är Kina, Kanada, ja till och med Sverige, som ska drabbas av strafftullar när Trump ska göra "America great again".

Egentligen är inte Trump unik. Han fortsätter bara den inslagna väg USA hela tiden använt för att utvidga sina gränser. Ända sedan självständighetsförklaringen 1776, då 13 delstater förklarade sin självständighet från Storbritannien, har man utvidgat sitt territorium. Det har varit fördrivning och krig mot indianer, krig mot andra länder, avtal och markköp. På den här tiden var Nordamerika (USA och Kanada) brittiska, spanska och franska kolonier.

Under mexikanska kriget 1846-1848 erövrade USA och lade under sig hela Nevada, Arizona och Utah, större delen av Kalifornien samt delar av Wyoming, Colorado och New Mexico.

Även ögruppen Hawaii är ett krigsbyte. 1893 landsattes amerikanska trupper på Hawaii och man inrättade en amerikansk republik med amerikanen S B Doyle som president.

Självständigheten för Hawaii tog slut 1898 då Hawaiis kung Kalakaua tvingades underteckna den så kallade Bajonett-konstitutionen. 1959 blev Hawaii den 50:e och senaste delstaten.

Genom en lång rad avtal och markköp från Storbritannien, Spanien och Frankrike har USA genom åren utvidgat sina gränser. Ett axplock:

  • Lousianafördraget 1803, då mark köptes från Frankrike.
  • Anglo-Amerikanska fördraget 1818, då mark köptes från Storbritannien.
  • Floridafördraget 1819, då mark köptes från Spanien.
  • Webster-Ashburtonfördraget 1842 och Oregonfördraget 1846, då mark köptes från Storbritannien.
  • Alaskaköpet 1867, då Alaska köptes från Tsar-Ryssland.

Lite kuriosa: sedan 1672 hade Danmark en koloni i Karibiska havet, "Danska Västindien". Den såldes 1917 till USA och heter nu "Amerikanska Jungfruöarna".

USA har också annekterat sex ögrupper i Stilla havet. Bland annat Midwayöarna och Wake Island.

För den som vill lära mera om hur USA utvidgat sina gränser vill jag rekommendera "USA:s territoriella expansion" på Wikipedia. Där finns beskrivningar och kartor som visar de olika erövringarna. Både de med våld och de med lock och pock, avtal och markköp.

På tal om Grönland: enligt tidningen Världens Historia begärde USA att köpa Grönland redan 1867. 1910 och 1947 gjorde man nya försök men misslyckades igen. Sedan var det Trump 2019. Och nu Trump igen, men nu med våld om så krävs.

undefined
Donald Trump.