Döp nya boendet i Flen efter Gurra

Äldreboendet vid Eksjö i Flen 16 juni 2024.

Äldreboendet vid Eksjö i Flen 16 juni 2024.

Foto: Sören Sundin

Insändare2024-06-19 19:43
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter en viss fördröjning inom äldreboendebygge inom Flens kommun är man i full gång med +55-boendebyggnaden nere vid Eksjö, bredvid tidigare Söderskolan. Det är Sveafastigheter som bygger äldreboende där. Bygget har nu kommit så långt så man har börjat klä ytterfasaden med rödbrunt tegel och överst på taket kan man skönja någon form av trekantiga små hustak.

I markanvisningen ingår äldreboende med 69 lägenheter, gruppbostad samt i ett första skede 50 bostäder. Ett välkommet tillskott för oss Flenare. Sveafastigheter tror att det ska stå klart sommaren 2025.

Jag har ett förslag på vad fastigheten ska heta, om man nu inte redan har fastslagit ett namn. Jag föreslår namnet ”Gurra-Stens hus” och/eller ”Gurra-Stensvägen”. För oss gamla Flenare är ju namnet självklart, då vårt gamla ”original” och välkända person Gurra-Sten bodde där i repslagarbanan, som låg exakt där det nya bygget står i dag. Han flyttade lite senare 50 meter ”söderut” när repslagarhuset så småningom revs… eller föll samman.

Gurra-Sten var ju en välkänd person, som levde på fiske i Gårdsjön och hade även fisket vid en egen ö uppe i Valdemaren, mitt emot nuvarande rastplats Stenhammarskans, vid väg 55/57. Jag tycker det vore ett mycket fint sätt av kommunen att hedra denna speciella man och på så sätt bevara hans namn och gärningar till även en senare generation Flensbor.

Det vore en fin gest till Gurra genom att använda hans namn för huset han själv kanske kunde ha hamnat i, om han levt i dag. En lite historisk plats för oss som bott här i Flen, och för en del av oss, som kanske även gått i skolan på Söderskolan och besökt Gurra i hans repslagarboende i slutet av 50-talet och början av 60-talet.

Vi ska vara rädda om den historia vi har.