Du riskerar att bli av med din farfars bil

Veteranfordonsentusiasten Leif Lidberg skriver om EU-direktivet ELV.

Veteranfordonsentusiasten Leif Lidberg skriver om EU-direktivet ELV.

Foto: Bertil Ericson / TT

Insändare2023-12-03 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låt oss tänka att du för några år sedan fick ärva en bil efter din farfar. En bil som du som barn många gånger åkt i tillsammans med honom. När han slutade köra så blev bilen avställd och undanställd. Du har länge tänkt att du skulle renovera den för att köra den som veteranbil vid vissa tillfällen men tiden har ännu inte räckt till.

Nu håller EU på och jobbar fram ett direktiv ELV som kan komma att innebära att hans bil kan komma att tas ifrån dig. Det kommer inte att spela någon roll att bilen fortfarande har ett registreringsnummer, att du står som ägare samt att du varje år har betalat in registreringsavgiften till transportstyrelsen. Bilen kommer istället att klassas som avfall. Som sådant ska det tas om hand utav någon myndighet och destrueras. Någon ersättning för detta kommer du inte att få. Istället är det du som blir skyldig att betala för såväl bortforsling som utskrotning.

Det är sådant som våra EU-tjänstemän sitter i Bryssel och jobbar fram. Detta handlar alltså om en kraftig inskränkning av äganderätten. Och vem vet vad de nästa gång bestämmer att ta ifrån dig.

Men det stannar inte där. Du kanske även har köpt på dig reservdelar till ovan nämnda bil. Även dessa ska då tas ifrån dig på samma premisser. Delar som inte är monterade på en bil ska även de klassas som avfall vare sig de är nya eller begagnade. 

Sen är det inte utan att man undrar över alla de firmor som har lager av veteranfordonsdelar. Ska även de fråntas sina delar? Det skulle då också innebära att de som har sina veteranfordon i färdigrenoverat skick, påställda och besiktigade inte kan få tag i en reservdel om något går sönder. Varvid även detta fordon kan komma att klassas som avfall.

Kommentaren ifrån en del kan nu kanske bli den att det här har du väl ändå drömt! Så här tokiga förslag kan väl inte ens EU komma med. Då är det bara att ni söker information genom att googla på EU och ELV. Vill ni bidra till att protestera emot detta som jag vill kalla vansinne, då kan ni söka på www.mhrf.se/elv och se vart ni ska vända er med detta.