E-demokrati skulle ge mer insyn i politiska arbetet

I stället för att bara rösta vart fjärde år, vill Strängnäspartiet införa e-demokrati, där kommuninvånarna kan vara med och bestämma i viktiga frågor.

I stället för att bara rösta vart fjärde år, vill Strängnäspartiet införa e-demokrati, där kommuninvånarna kan vara med och bestämma i viktiga frågor.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-07-27 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad innebär demokrati för dig? I dag har vi en representativ demokrati där du som kommuninvånare genom att rösta vart fjärde år får vara med och bestämma vilka politiker som ska fatta alla beslut – stora som små. 

Vart leder det oss? Jo, till invånare som inte tycker det är lönt att sätta sig in i de många gånger komplicerade frågorna och till politiker som gör en bristfällig konsekvensanalys, då inget ansvar utkrävs. 

Det vill vi i Strängnäspartiet ändra på – vi tror på folkviljan. Vi skulle därför stegvis vilja införa e-demokrati, där du som kommuninvånare enkelt kan komma med egna initiativ, tycka till i kommunala frågor och vara med och bestämma i viktiga beslut.

Med e-demokrati skulle vi på sikt få en demokrati där frågor debatteras på ett helt annat sätt än i dag. Viktiga frågor skulle speglas från fler perspektiv och du som invånare skulle få mer kunskap och insyn i det politiska arbetet. 

Vi i Strängnäspartiet skulle vilja genomföra detta successivt, som ett pilotprojekt och sedan utvärdera det efter ett antal år. 

Tycker du också att detta vore ett bra sätt att öka demokratin i vår kommun – rösta på Strängnäspartiet nu i kommunvalet 2022.