EK har missbedömt vad en lokaltidning ska Àgna sig Ät

InsÀndarskribent Olof Larsson kritiserar Eskilstuna-Kurirens bevakning. Chefredaktör Eva Burman svarar.

InsÀndarskribent Olof Larsson kritiserar Eskilstuna-Kurirens bevakning. Chefredaktör Eva Burman svarar.

Foto: Marie Bremberg

InsÀndare2021-05-18 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En lokaltidning har en viktig uppgift, dels att granska den lokala politiken dels att förmedla lokala nyheter.
Vad det gÀller lokala nyheter sÄ har Eskilstuna-Kuriren totalt spÄrat ur. Nyheter frÄn Eskilstuna (som Àr Södermanlands största kommun) Àr mycket underrepresenterade.

Döp om tidningen till nÄgot annat. Kanske Södermanlands Allehanda? I övrigt har jag den uppfattningen att redaktionen har totalt missbedömt vad som en lokal tidning skall Àgna sig om. Granska offentlig makthavare, det kan vara bra att ha en blÄslampa pÄ dem.
Men vad ni totalt glömt bort. Ta Àven upp vad vÄra förtroendevalda har gjort bra, jag tÀnker dÄ frÀmst pÄ Jimmy Jansson.

Hur lÀnge tror ni att han orkar med detta drev som jag anser att ni hÄller pÄ med. Kan ni inte i nÄgon artikel skriva nÄgot positivt om vÄra politiska ledare i Eskilstuna. Jag tycker att den politiska ledningen i Eskilstuna gör ett mycket bra jobb.

Som jag nu kÀnner för Eskilstuna-Kuriren sÄ tror jag inte att denna insÀndare kommer in i tidningen.

Olof Larsson

Svar:

Hej! Att granska vĂ„ra makthavare Ă€r vĂ„rt frĂ€msta uppdrag. Du pĂ„pekar sjĂ€lv att det Ă€r viktigt. Men du tycker inte att vi ska granska den person som har absolut och ojĂ€mförligt störst makt i Eskilstuna kommun, nĂ€mligen Jimmy Jansson? 

VÄr journalistik ska bara tjÀna en sak. AllmÀnheten och allmÀnhetens rÀtt att vara informerade. Vi ska definitivt inte gÄ maktens Àrenden. Den ska vi hÄlla pÄ armlÀngds avstÄnd. Vi skriver bÄde bra och dÄliga saker dÀr Jimmy Jansson varit inblandad. Nyheter helt enkelt. Att vi granskat logistikcentrum betyder inte att vi i samma tidning, kanske samma dag, kan skriva om nya satsningar dÀr. Nyheter som Jimmy Jansson sjÀlv gÀrna skÀrmdumpar i sociala medier och skryter om. Verkligheten Àr inte svart eller vit.

Vad gĂ€ller din andra frĂ„ga sĂ„ fokuserar vi i huvudsak pĂ„ Eskilstuna, men vi skriver Ă€ven om StrĂ€ngnĂ€s och Flen. Som vi alltid gjort. Men tidigare editionerade vi dessa sidor, du sĂ„g dem inte. Nu ser du dem, men inte pĂ„ bekostnad av fĂ€rre lokala sidor frĂ„n Eskilstuna. Tidningen Ă€r bara tjockare. Sanningen Ă€r att vi gör fler lokala nyhetssidor frĂ„n Eskilstuna Ă€n pĂ„ mĂ„nga Ă„r. Vi har höjt leveranskraven.

Dessutom samarbetar vi mellan titlarna i sĂ„ kallade fokuspaket. Det Ă€r artiklar som handlar om saker som du Ă€r intresserad av oavsett var du bor. Detta gör vi för att du ska fĂ„ bra innehĂ„ll, med lokala kommentarer eller nedslag frĂ„n varje ort. Men ocksĂ„ för att vi Ă€r sĂ„ mĂ„nga fĂ€rre pĂ„ vĂ„ra redaktionen. Vi mĂ„ste samarbeta för att ge dig en tidning vĂ€rd att lĂ€sa. Vi kĂ€mpar. 

Med vÀnlig hÀlsning

Eva Burman

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Eskilstuna-Kuriren med StrengnĂ€s Tidning, 
Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren