Elbidrag bör baseras på inkomsten

Insändare 28 januari 2022 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flera förslag på kompensation för de höga elpriserna finns framlagda. Hur ett hushålls förbrukning ser ut framgår inte på en elräkning, endast hur mycket. Man kan exempelvis ha ett flerbilsgarage med 20 grader och samtidigt ha värmen på i andra externa byggnader. Kanske badar man varje dag, har en innetemperatur på 23 grader. Många bor i stora hus bara för att man vill ha stort vilket kostar i uppvärmning.

Ska två högavlönade få kompensation? Bidrag bör i första hand baseras på inkomsten. Det känns samtidigt lite fel i miljödebatten att elförbrukning kompenseras. Jag tycker nog att pengarna kan användas till energisparåtgärder i stället. Vi är många som tagit sparpengar eller lånat till energisparåtgärder för att få ner förbrukningen.

Om jag har en miljöovänlig bil som drar mycket bensin får jag ingen kompensation, tvärtom. När bolån ska tecknas ska man klara av en ränta cirka tre gånger nuvarande. En normal vintermånad för en familj i villa ligger förbrukningen över 2000 kwh, så en tillfällig topp får man nog räkna med. Vore intressant att veta hur många som sitter med rörliga avtal.

På en räkning på 1 000 kronor som vi får är 250 kronor förbrukning resten skatter, moms, elcertifikat, abonnemang med mera.
Samtidigt säger energiministern att Sverige har överskott på el och ändå har vi höga priser. Om det finns överskott på andra varor, går priset ner då?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa