Elektroniken har tagit över våra liv

Vad är det egentligen vi gör med vår tid? Det frågar sig Rune Jakobsson.

Vad är det egentligen vi gör med vår tid? Det frågar sig Rune Jakobsson.

Foto: Martina Holmberg (TT)

Insändare2024-06-09 11:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur mycket av vår tid får elektroniken ta från oss? Eller är detta meningen med våra liv? Vad berikar våra liv? Ja, frågorna kring vår tid kan bli många.

Ju mer man kan om saker och ting, desto intressantare blir livet. Att bara acceptera allt utan reflektion går bra, men allt är inte självklart.

Är det självklart att våra barn ska vara lättskötta med elektronikens hjälp? Eller att ett par ska jobba 16 timmar om dagen plus raster och restid med anställningar?

De som varit observanta har betytt mycket för mänskligheten, som den som reflekterade över att de gnistrade i kattens päls och det gnistrade mer när han hade en bärnsten i handen. Efter 200 år började det leda till vår elektricitet som vi tycker är självklar nu.

Om alla går omkring och tycker allt är som det är, vad har man då tillfört mänskligheten?

Många försöker göra sig evigt ihågkomna. Men vi behöver bara gå till oss själva. Hur lång tid av vårt liv skulle vi ägna åt dem som levde för 200 år sedan? Däremot hinner vi se på tv och sätta oss in i senaste tekniken på våra telefoner. Ja, telefonen är så viktig så vi hinner inte se människor i vår omgivning.

Tv tar både syn och hörsel i anspråk. Det finns ju tillfällen när tv-tittaren ber omgivningen vara tyst, för det man snart glömt är viktigt i tv:n.

Här möter vi sådana som går och pratar för sig själva, så vi måste kontrollera om det är stollar vi ser. Men i själva verket är det två personers samtal med varandra.

Har vi så bråttom mellan födseln och graven?

Hur klarade sig folk för 100 år sedan?

Eller dog de olyckliga, för de ville ha hunnit med att bli styrda av elektronik?