En idrottslärares perspektiv på elsparksdebatten

Fysisk aktivitet och trafiksäkerhet är två områden som måste tas på större allvar i debatten om elsparkcyklar, skriver Måns Åström, lärare i idrott och hälsa.

Fysisk aktivitet och trafiksäkerhet är två områden som måste tas på större allvar i debatten om elsparkcyklar, skriver Måns Åström, lärare i idrott och hälsa.

Foto: Christine Olsson (TT)

Insändare2024-10-11 20:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Elias Nyqvist (ordförande MUF i Eskilstuna) lyfter i en insändare fram hur smidigt det är att ta sig fram på elsparkcykel och att de effektiviserar resandet i staden, men det finns fler aspekter som jag anser borde tas upp. Det är viktigt att vi lyfter fram andra perspektiv, såsom vikten av fysisk aktivitet och säkerheten i trafiken, framförallt när det gäller barn och unga.

Elsparkcyklar må vara ett smidigt transportmedel, men de bidrar också till att minska vardagsmotionen, och osäkerheten bland unga trafikanter kan skapa risker både för dem själva och för andra i trafiken.

Det är ingen nyhet att fysisk aktivitet är avgörande för vår hälsa, och särskilt för unga människor som i allt högre grad lever ett stillasittande liv. Elsparkcyklar erbjuder visserligen ett smidigt sätt att transportera sig, men de ersätter ofta cykling och gång, vilka är fysiskt ansträngande och därmed hälsosamma alternativ.

När unga väljer elsparkcykeln framför cykeln eller promenaden för att spara tid och ansträngning, går de miste om den vardagsmotion som är så viktig för välmåendet och hälsan. Det är inte bara skolans ansvar att främja fysisk aktivitet utan även samhällets, och transportval spelar en stor roll i det. Att uppmuntra unga att röra sig mer är något vi i skolan kämpar för varje dag och det borde vara en prioritet, även för politiker.

En annan aspekt är att ungdomar ofta är osäkra i trafiken. Det gäller även för användning av elsparkcyklar. Även om det är ett roligt och snabbt sätt att förflytta sig, finns det en risk att unga personer inte alltid har den erfarenhet och uppmärksamhet som krävs för att navigera säkert bland bilar, cyklar och fotgängare. Trafikregler gäller även för elsparkcyklar, men många unga verkar inte förstå, eller ta hänsyn till, farorna som uppstår när dessa regler inte följs.

Det krävs mer utbildning och medvetenhet kring trafikbeteende för att öka säkerheten, både för dem som åker elsparkcykel och för dem som rör sig runt omkring dem.

Frågan om elsparkcyklarnas vara och icke vara väcker känslor och det är en intressant och nutida lösning, men vi får inte blunda för riskerna och de negativa konsekvenserna av deras användning. Fysisk aktivitet och trafiksäkerhet är två områden som måste tas på större allvar i debatten, särskilt när det gäller unga människor.