"En krona är en krona – oavsett vem som spenderar den"

Gåvan till kommunanställda var menad att även stötta hårt drabbat lokalt närings- och föreningsliv, skriver kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Gåvan till kommunanställda var menad att även stötta hårt drabbat lokalt närings- och föreningsliv, skriver kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2021-09-03 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren "Bonus till kommunanställda väcker frågor"

Gåvan ska ses utifrån två lika viktiga perspektiv. 
Det ena handlar om att visa uppskattning för den arbetsinsats kommunens medarbetare gjort under pandemin. Kommunen lägger den absoluta merparten av sina resurser inom vård- och omsorg och i skolans olika verksamheter hos barn- och utbildning. Det är också just där de allra flesta anställda finns.

När det gäller personalgåva av detta slag så faller det under en särskild möjlighet som inrättats tillfälligt under pandemin med undantag för beskattning av sådan upp till en viss nivå. Utgångspunkten är också att arbetsgivaren inte utesluter vissa grupper av medarbetare utan att arbetsgivarskapet omfattar samtliga anställda, även om påverkan av pandemin varit och är olika. Men alla är mer eller mindre påverkade, om det råder inga tvivel. Det är heller inte enkelt att dra definitiva streck mellan yrkeskategorier då det snarare är tjänstens utformning och innehåll som avgör, inte alltid titulatur.

Det andra perspektivet med personalgåvan är att stötta ett hårt drabbat lokalt närings- och föreningsliv. I det syftet spelar det verkligen ingen roll om presentkortet kommer från någon som jobbat närmast de äldre eller barnen, eller om det kommer från någon med en mer administrativ tjänst. Nyttan är densamma. En krona är en krona oavsett vem som spenderar den.