Kan man likgiltigt låta detta passera?

Vem är Ulf Kristersson egentligen? frågar sig skribenten.

Vem är Ulf Kristersson egentligen? frågar sig skribenten.

Foto: Johan Nilsson (TT)

Insändare2024-01-10 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

22 december 2023 skriver Jimmie Åkesson och Christine Hallinder en artikel om islamism i Eskilstuna-Kuriren. Det som publiceras är i flera stycken osant och vinklat med ett exploaterat egenintresse för den typ av polariserad debatt som SD är beroende av för sin överlevnad.

Att SD för stunden fokuserar på islamism har således inte med ideologiska motsättningar att göra, det handlar om att skapa en lättbegriplig fiende. Det är ju inte länge sedan SD:s retorik följde gamla traditioner och riktades mot judar och även i nutid är det inte ovanligt att kopplingar till antisemitism bubblar upp bland partiets företrädare.

Ur detta framträder nu kärnan i det Sverigedemokratiska tankegodset och blir än tydligare om man drar sig till minnes när Jimmie före kriget i Ukraina svajade om huruvida Joe Biden eller Putin var att föredra. Ställningstagandet för Donald Trump är tydligt och när man i dag oreserverat tar ställning för Netanyahu handlar det inte om semitism eller antisemitism utan samhörigheten med demokratifientliga högerextrema rörelser och ledare med starkt ifrågasatt demokratisk agenda.

SD:s tyngsta företrädare samverkar således på många sätt med islamister då båda gynnas av polarisering baserad på hudfärg, religion eller etnicitet. Man kan också i förlängningen av både SD:s och islamisters samhällssyn se ett klassiskt fascistiskt tankegods.

Ett annat gemensamt redskap är den svårfångade exakta lögnen som extremister använder för att stötta sin berättelse om omfattningen på de anekdoter man vill ge fokus. Lögnen blir dock ibland fullt synlig när man exempelvis hävdar att Socialdemokraterna har kopplingar till islamism, retoriken blir löjlig och stötande. 

Så när SD i sin text antyder att man vill värna samhället från homofobi, antisemitism och antidemokratiska idéer är man i dagspolitiken märkligt överens med just islamisten. Retoriken är skrattretande men också fruktansvärt skrämmande.

Var är rösten som företräder motkraften mot denna dårskap inom dagens höger? 

Jag är övertygad om att J A Selander aldrig skulle tigit still i sin tids Eskilstuna-Kuriren. Det är också en skam att den anständiga högern som ändå finns i det svenska tänkandet inte rätar på ryggen och gör slut med de direkt antiintellektuella krafter som representeras av dagens SD. Vem är Ulf Kristersson egentligen?