Erkänn Seyfo och uppför ett minnesmärke i Eskilstuna

Liberalerna i Eskilstuna vill inte bara se att dagen uppmärksammas nationellt och i kommunen. Vi vill även se ett minnesmärke placeras i kommunen, skriver Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.

Liberalerna i Eskilstuna vill inte bara se att dagen uppmärksammas nationellt och i kommunen. Vi vill även se ett minnesmärke placeras i kommunen, skriver Stefan Krstic, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-04-23 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalerna vill göra den 24 april till en officiell minnesdag för Seyfo i Sverige och i EU. Sedan år 2019 är den 24 april redan en nationell minnesdag i Frankrike. Den sista fasen i en folkmordsprocess är förnekelse. Genom att vi står upp för sanningen kan vi motverka att folkmord fullbordas och förhindra att det upprepas.

Än idag förnekar Turkiet att detta folkmord har skett på landets kristna minoriteter, armenier, syrianer/assyrier och pontiska greker. Det är till och med ett brott att hävda att folkmordet har skett, ett folkmord som inspirerade Förintelsen under andra världskriget. 

Sveriges riksdag erkände folkmordet 2010. 2014 lovade Socialdemokraternas statsministerkandidat Stefan Löfven att hans regering skulle ratificera riksdagsbeslutet om Socialdemokraterna vann valet. Vi alla kan med facit i hand se att det inte har skett, trots att det har gått åtta år sedan dess. 

För Liberalerna är det viktigt att stå upp för sanningen om ett av de mest brutala folkmorden i mänsklighetens historia. Vi menar att kunskap om den mörka historien är en förutsättning för att nya generationer ska vinnas för idén om demokrati och mänskliga rättigheter. Genom att känna till vår historia kan vi bättre möta nya hot i framtiden. 

Liberalerna i Eskilstuna vill inte bara se att dagen uppmärksammas nationellt och i kommunen. Vi vill även se ett minnesmärke placeras i kommunen. Vi vet genom historien och genom vår samtid hur viktiga symboler är för oss människor. Att placera ett minnesmärke i kommunen kommer inte göra folkmordet ogjort, men det skulle innebära en form av upprättelse för de människor vars familjer föll offer för tyranniets grymheter. Det skulle vara ett minnesmärke eller -monument där man kan sörja och söka frid. Precis som när vi besöker gravplatser till våra anhöriga.

Liberalerna fortsätter kämpa för att få Seyfo erkänt av den svenska regeringen och att Eskilstuna kommun uppmärksammar denna dag. Vi kommer att driva på för att göra minnesdagen den 24 april till en officiell minnesdag för Seyfo i EU, Sverige och Eskilstuna.