Eskilstuna förtjänar att bli en riktig fotbollsstad

Eskilstuna har en stolt fotbollshistoria, men det behövs mer samarbete mellan klubbarna. Det anser Mathias Clarstedt. Bilden är endast en illustration.

Eskilstuna har en stolt fotbollshistoria, men det behövs mer samarbete mellan klubbarna. Det anser Mathias Clarstedt. Bilden är endast en illustration.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2025-02-22 06:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna har en rik och fascinerande fotbollshistoria som få andra städer kan matcha. Här spelades Sveriges allra första allsvenska match 1924. Det är Eskilstuna och de tre största städerna i Sverige som lyckats med att ha haft tre olika herrlag och ett damlag på högsta elitnivån. Trots imponerande historia kämpar Eskilstuna för att bli den fotbollsstad den har potential att vara.

Jag är en gammal Cityspelare som aldrig spelade seniorfotboll och pappa till en son i IFK, där han trivs väldigt bra, men jag ser ett behov – inte bara för mig själv, utan för hela Eskilstuna.

Vi har många lag med en stark vilja att lyckas, men det krävs mer än ambitioner. Vi behöver fler planer, bättre träningsmöjligheter och en fotbollskultur som uppmuntrar långsiktig utveckling. Minst en stor fotbollshall är ett måste. Eskilstuna borde ta lärdom av Kristinehamn Arena.

Forskning visar att barn bör hålla på med flera sporter för att bli bra fotbollsspelare. Tyske forskaren Arne Güllich har visat att ju tidigare en spelare väljs in i en akademi, desto mindre sannolikhet är det att han når elitnivå. Få lyckas nå elitnivå i fotboll – men kanske i en annan sport. Vi borde bredda och uppmuntra multiidrottande och varför inte mer kulturellt utövande?   

På pojksidan av Eskilstunas fotboll finns problem. Tidig elitsatsning, fysisk selektering och konkurrens mellan klubbar gör att spelare så unga som 12-15 år utesluts. Spelare hindras från att byta lag och ses som illojala. Den till synes okontrollerade och aggressiva rekryteringen av unga spelare mellan lagen skapar en osund splittring. 

Vi behöver en annan syn på spelarutveckling där forskning går före laglojalitet. Föreningar behöver samarbeta och stärka kopplingen till skolan så att fler lyckas med båda.

Fotboll handlar om kamp och passion men ska inte vara dum. Vi måste skapa en kultur där misslyckanden ses som en del av lärandet – både på och utanför planen.   

Machokulturen måste bort. Vi måste ta hand om människan i en idrott där pengar styr mer än önskvärt men ändå kan utveckla Eskilstunas blivande män och fotbollskulturen. Det finns ingen motsättning mellan att tjäna pengar och att göra det hållbart samt socialt förebyggande. Klubblojalitet försvinner inte av samarbete – en sund fotbollskultur ger fler chansen att utvecklas. Ett derby kommer alltid vara ett derby.

Fotbollen är en lagsport där vi förlorar bollen tillsammans, inte som individ. Misstag kommer alltid göras – hur vi löser dem definierar oss som människor.

Eskilstuna, ta ett gemensamt grepp om fotbollen och bygg något större än enskilda klubbars tillfälliga framgång. Eskilstuna har historien, engagemanget och talangen – vi behöver också samarbetet.

Är det inte dags att ta steget?