Eskilstuna har inte råd med kongress och kulturhus

Eskilstuna har inte råd med kongress och kulturhus, skriver Hans Rosén. Skissen visar hur ett kongress- och kulturhus i Eskilstuna skulle kunna se ut sett från Kungsgatan.

Eskilstuna har inte råd med kongress och kulturhus, skriver Hans Rosén. Skissen visar hur ett kongress- och kulturhus i Eskilstuna skulle kunna se ut sett från Kungsgatan.

Foto: Visionsskiss/White arkitekter

Insändare2023-10-12 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag var på ett möte för några år sedan där man framförde viktigheten av ett kongress och kulturhus I Eskilstuna.

Ett av argumenten var att Eskilstuna inte hade en chans att få hit melodifestivalen. Stiga arena skulle inte alls passa för ett sådant arrangemang. Med facit i hand vet vi att Stiga arena passar. Vi har redan haft sista chansen och kommer att få en deltävling i februari 2024 så av den anledningen behöver vi inget Kongress och kulturhus.

Projektet hade en budget på 700 miljoner, skriver hade, sedan dess har inflation och räntor stigit så kanske projektet hamnar på nästan en miljard innan/om huset kommer på plats.

Plats är nästa fråga. Var ska huset stå? Den tänkta platsen har övergivits för att inte störa centrumhandeln. Samtidigt ska huset stå centralt i centrum.

Var är Centrum om 25 år? Eftersom Eskilstuna drar väster ut så kommer inte området runt Fristadstorget vara centrum.

Centrum kommer då att finnas väster om Tullgatan. Mycket flyttar nu till det området. Senast Handelsbanken.

Tillbaka till Kongress och kulturhuset det kostar en slant att driva huset också ca 40-50 miljoner/år

Som ni förstår så är jag ingen vän av Kongress och kulturhuset utan tycker att pengarna kan användas bättre. Läs gärna även ledaren i EK av 28/9.

Varför inte leva upp till namnet Re-Tuna och återbruka och renovera lokaler och miljöer? Mycket i Eskilstuna skulle behövas ses över och ges lite omvårdnad.

Det finns många lokaler som kan byggas om och renoveras till kommunens behov och även för kulturens behov.

För mig känns det inte rätt att lägga så mycket pengar när kommunen inte har råd att behålla personal i förskolan. Man måste snåla med elevernas skolmåltider plus säkert mycket mer än så.

Lägg ner projektet, jag antar att det redan nu tickar pengar.

Kongress och kulturhus –  nej, Eskilstuna har inte råd!

Hans Rosén