Utmärkelsen är ett slag i magen på kämpande föräldrar

Camilla Cederlöf (L) reagerar starkt på att Eskilstuna nyligen utsågs till årets anhörigkommun.

Camilla Cederlöf (L) reagerar starkt på att Eskilstuna nyligen utsågs till årets anhörigkommun.

Foto: Per Groth

Insändare2024-10-18 06:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av att Eskilstuna kommun nyligen utsågs till årets anhörigkommun har många upprörda röster gjort sig hörda, såväl i Eskilstuna-Kuriren som på Eskilstuna kommuns sociala medier och på vård- och omsorgsnämndens dialogmöte.

Anledningen är att Eskilstuna kommun brutit mot lagen sedan 2009, genom att inte ge anhörigstöd till de som anhörigvårdar personer under 18 år. Om man anhörigvårdar en myndig person finns ett stort urval av aktiviteter, samtalsgrupper och stöd, men anhörigvårdar du någon under 18 år är stödet noll.

I början av 2023 lämnade jag in en motion till kommunfullmäktige om att införa anhörigstöd till personer som vårdar anhöriga under 18 år. Motiveringen var enkel: Eskilstuna kommun ska följa lagen.

Min motion beviljades inte, med hänvisning till att ”vård- och omsorgsnämnden har ett åtagande att under 2023 utforma och implementera ett anhörigstöd för anhöriga till barn med funktionsnedsättning. Arbetet har påbörjats och målsättningen är att stödet ska implementeras i slutet av 2023. Vård- och omsorgsnämnden föreslår därför kommunfullmäktige att motionen ska anses besvarad".

Att det inte fanns något stöd när min motion lämnades in är kanske föremål för en annan diskussion.

I november 2023 kunde vi se vård- och omsorgsnämndens ordförande, Majo Brostedt (S), uttala sig i Eskilstuna-Kuriren om anhörigstödet. I artikeln rapporterades det om att Eskilstuna kommun nu tagit ”ett av sina viktigaste beslut vi inför utifrån anhörigperspektiv”. Men, ett år senare är fortfarande stödet för de som anhörigvårdar personer under 18 år obefintligt så när som på att det anställts barnkoordinatorer. Dessa kommer fylla en bra funktion för de anhöriga som behöver stöd och inte vet vart de ska vända sig för att få hjälp. Men för oss, jag skriver oss eftersom jag själv anhörigvårdar en person under 18 år, för oss hjälper inte detta utan vi behöver få det stöd vi har lagstadgad rätt till.

Det är saker som detta som fick mig att engagera mig politiskt, för att bidra till en bättre vardag för alla Eskilstunabor. Det är oförsvarbart att majoriten, med Socialdemokraterna i spetsen, har negligerat den här gruppen av anhöriga under så lång tid.

Att kalla detta för en ”historisk satsning” när den ett år senare inte införts och att se Eskilstuna kommun utses till årets anhörigkommun känns som ett slag i magen för många med mig, som sen flera år skulle ha behövt detta stöd men inte fått det.