Eskilstuna kommun tar alla mammas pengar

Suvi Rickström skriver om sin mamma Pirjo, till vÀnster i bild. HÀr ses Prijo tillsammans med dottern Taru och barnbarnet Jeff pÄ demensboendet i Eskilstuna.

Suvi Rickström skriver om sin mamma Pirjo, till vÀnster i bild. HÀr ses Prijo tillsammans med dottern Taru och barnbarnet Jeff pÄ demensboendet i Eskilstuna.

Foto: Suvi Rickström

InsÀndare2024-05-21 06:10
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag har filat pÄ en text med rim och reson, med lite glada inslag och mjukare toner. För att inte vÀcka anstöt och för att jag vill visa respekt för vÄrt vÀlfÀrdssamhÀlle. Nu lÀmnar jag den texten i hÄrddisken och ger mig hÀn helt ofiltrerat. Sitter och gÄr över mammas rÀkningar och kokar över.

KÀra, arma, Àlskade mamma. Som lidit av sin alzheimer sedan 2017. Bor numera pÄ ett demensboende sedan flera Är tillbaka. Det Àr sÄ bra som det kan vara, finsksprÄkigt och allt, men hon vill sÄklart helst inte vara dÀr. Jeff skulle hellre ha mormor som hon var förut. I sitt hus pÄ kullen med röda köksluckor och massa troll överallt. Hon finns inte lÀngre dÀr.

Hennes höftkula finns inte heller mer och hon grÄter av smÀrta men hon fÄr inte operation dÄ hon inte kvalificerar sig till rehabiliteringen som krÀvs efterÄt. Mamma kan tack och lov inte bli lurad och rÄnad via telefonsamtal, dÄ hon lÀngre inte Àr kapabel till att motta sÄna, till oss anhörigas stora sorg.

Eskilstuna kommun har dĂ€remot löst andra sĂ€tt att komma Ă„t hela hennes pension. PĂ„ laglig vĂ€g. Via autogiro! Det gĂ„r pĂ„ ett ut. Hyra + omsorgskostnad = hela mammas pension (well, cirka 600 kronor har hon kvar och festa loss för).

Efter ett desperat samtal och hopp om felfakturering fĂ„r jag höra att det Ă€r Ă„rliga höjningar och att kostnaderna gĂ„r upp. För er som tycker att det Ă€r dyrt att bo centralt i Eskilstuna – vĂ€nta tills ni flyttar in pĂ„ Ă„lderdomshemmet! Fantastiska Miss Li vet inte vad hon sjunger om...

Mammas hyra nĂ€r hon flyttade in (2020) var rimliga 5 823 kronor i mĂ„naden. Hyran i dag (2024): 7 901 kronor i mĂ„naden.

Mat- och omvĂ„rdnadskostnad vid inflyttning: 3 893 kronor i mĂ„naden. Kostnad i dag: 7 099 kronor i mĂ„naden.

Besked om mammas pension, februari 2024: 15 665 kronor i mĂ„naden (innefattar 2 856 kronor i bostadstillĂ€gg, som ju tillfaller kommunen och sĂ„ledes bildar nĂ„gons sorts kretslopp av vĂ„ra skattepengar).

Har lönerna höjts för personalen, som arbetar för samma kommun?

Görs det förbÀttringar pÄ boendet? SÄ som till exempel toalettpapper som inte river sönder rumpan?

Kommer det clowner som förgyller de gamlas dagar?

Eller tÀnker de ordna en tv som inte behöver manövreras av tre (TRE!) fjÀrrkontroller (pÄ ett demensboende...)?

VEM fĂ„r pengarna?! VAD gör ni för pengarna?! VARFÖR ska de gamla betala?!

Jag Àr smÀrtsamt medveten om att denna skrift inte förÀndrar lÀget. Ville bara att ni skulle veta. Eskilstuna kommun tar alla mammas pengar och vi tvingas godkÀnna betalningarna.