Eskilstuna värnar om sina kyrkogårdar

Tack Eskilstuna för att ni värnar om era kyrkogårdar och ej låter er influeras av Frestas församlings paragraf rytteri. Skriver insändarskribenten.

Tack Eskilstuna för att ni värnar om era kyrkogårdar och ej låter er influeras av Frestas församlings paragraf rytteri. Skriver insändarskribenten.

Foto: Mikael Andersson

Insändare2020-08-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom min kultur historiska vandring genom Sverige så har jag besökt varenda kyrkogård jag passerat och genom Svealand så är de flesta kyrkogårdar exemplariskt skötta. Eskilstuna bygden verkar värna om sin stolthet och låter sina kyrkogårdar prunka med all den prakt och där den så genuint inbäddas av en ram som verkligen vill värna om den skatt som finns historien till anda. Tyvärr så mötte jag en bedrövlig syn då jag passerade igenom Stockholm, en kyrkogård i det anrika Upplands vagga hade besudlats med synen likt en bortglömd fäbodvall. Gräset växte hej vilt på de gravar som enligt fullmäktige med lagens rätt gav till de innehavare som ej hade betalt gravrätts avgiften. 

Jag förstår om det gällde planteringsytorna framför de syndfullas gravar, ja de som ej hade betalt sin gravvårdsavgift, men det skyhöga gräset växte hej vilt långt ut på gräsytorna. Jag har aldrig genom min resa genom Sverige sett en sådan vanskött kyrkogård och läser man artikeln som tidningen Mitt i har skrivit om Fresta församling så har församlingen rätten på sin sida. På Frestas hemsida hos Svenska kyrkan så ger dom en liknelse med att gravarna är som bostadsrätter och kyrkogården är en liknelse av JM bygg. Tack Eskilstuna för att ni värnar om era kyrkogårdar och ej låter er influeras av Frestas församlings paragraf rytteri.
En som kommer att fortsätta besöka Svea rikes alla kyrkogårdar och rapportera om eventuella missförhållanden.