Eskilstunas elever förtjänar god skolmat

Felix Cileli tycker att Eskilstuna skolelever förtjänsar bättre skolmat.

Felix Cileli tycker att Eskilstuna skolelever förtjänsar bättre skolmat.

Foto: Privat

Insändare2023-08-28 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har skolorna startat för hösten och eleverna är tillbaka i skolbänkarna men också i matsalarna. Det är ingen nyhet att maten inte är god på många skolor och i vissa fall oätbar. Det har hittats larver i grytor och mögligt bröd har serverats och till vilka? Jo, till skolbarn. 
Det är ingen hemlighet att elever som äter god och näringsrik skolmat presterar bra i skolbänken. Tyvärr verkar vissa folkvalda politiker inte bry sig om barn som behöver äta mat. Istället för att man fokuserar på matens smak så pratar man i kommunfullmäktige i Eskilstuna om att man ska ha en god stämning och gå tillsammans till matsalen. Jari Puustinen (M) menar alltså att om man har gott sällskap med sig till matsalen så smakar äcklig mat helt plötsligt jättegott? Nej, det där håller förstås inte. Servicenämndens ordförande bör inte kalla sig för Edward Blom och matexpert i talarstolen, för det är han uppenbarligen inte.
En förändring måste ske nu men det är väl för mycket begärt, kommunpolitikerna kunde inte bry sig mindre. Jari Puustinen (M), servicenämndens ordförande sade under kommunfullmäktige i Eskilstuna den 20/6-23 följande i talarstolen ”att barn går hungriga ifrån skolan kanske beror på att de inte gillade maten som serverades”. Samt ”Ibland kan maten ta slut och då finns det en salladsbuffé som är miljövänlig”. Kan Puustinen garantera att de 50% av tallriksmodellen som består av sallad är god och även den inte är slut? Elever, ungdomar går hungriga hem från skolan men för att de inte gillade maten, säger Puustinen själv. Försök då inte att släcka den otroligt viktiga debatten som handlar om den i många fall vidriga skolmaten med en salladsbuffé! En salladsbuffé som vissa bara går förbi och inte ens tänker tanken att äta.
Puustinen lägger även ansvar hos de ibland icke-fungerande elevråden. Jari Puustinen sade under fullmäktige den 21/6-23, att rektorer och elevråd skall ha kommunikation gällande skolmaten. Visst det är ju bra men alla skolor i kommunerna har inte elevråd eller fungerande sådana. Så varför ska man lägga över allt ansvar hos barn som egentligen bör fokusera på läxor och inte hur man skall lösa skolmatsproblem. Det är väl då bättre att man skickar ut en kock i klasserna eller ännu enklare, att se till att eleverna svarar på en enkät där de kan lyfta fram sina önskemål. 
Jag tycker att duktiga kockar bör ta plats i skolköken. Duktiga kockar som kan möta hungriga elevers önskemål och näringsbehov i en och samma rätt. För det är nämligen så att det är mina föräldrar, skattebetalarna som betalar för skolmaten. Maten som hade kunnat vara god. Därför bör barnen, eleverna och vi som äter skolmaten kunna ställa krav på både matsedel och kvalitet i hela regionen i varje kommun i alla skolor!

Felix Cileli
Hungrig gymnasieelev