Ett bra samhälle är inte bara pengar

"Pengar är inte allt", skriver Nils Ronquist.

"Pengar är inte allt", skriver Nils Ronquist.

Foto: Henrik Montgomery (TT)

Insändare2024-03-06 11:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland tycks allt gå helt fel. Vad är det egentligen som styr samhället? Vårt samhälle tolererar inte rikedom. Vad gör man åt det? I god socialistisk anda skall de som tjänar mest klämmas åt. Rikedom skall bekämpas. Dagens samhälle lägger allt krut på att bekämpa rikedom. Att vara rik är något fult.

I dag kan vi läsa i tidningen att stora bonusar betalas ut till våra företagsledare. Aktieutdelningarna är rejält tilltagna. I det kapitalistiska samhället ser man till att ägarna får bra utdelning och direktörernas bonusar går inte av för hackor. Hackorna kanske borde vara lite grövre och mer effektiva?

Vad vi istället borde bearbeta är fattigdom. De välbetalda klarar sig säkert utan bonusar och stora utdelningar till aktieägarna.

Mitt parti, Kristdemokraterna, vars första "partiprogram" handlade främst om skola (kristendomsundervisning för en god etik), miljöfrågor och just det, att bekämpa fattigdom. Allt detta har kommit lite i skymundan. Den kristna etiken handlar om tillämpning av den "Gyllende regel" som också Kant har haft tankar om.

Summan av kardemumman: I mångt och mycket vi har tappat bort vad vi menar med ett gott samhälle. Pengar är inte allt! 
Den Gyllene regeln lyder: "Allt vad ni vill att människor skall göra för er, det skall ni göra för dem". Finns att läsa i Nya testamentet.