Ett framtida krig i Sverige är självförvållat

Svensktillverkade JAS 39 Gripen.

Svensktillverkade JAS 39 Gripen.

Foto: Jonas Ekströmer (TT)

Insändare2024-01-21 06:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om Sverige hamnar i krig i framtiden kommer det högst sannolikt vara självförvållat. Genom Sveriges största militära upprustning sedan 1950-talet i kombination med USA:s obehindrade tillgång till 17 svenska militärbaser, högljutt prat om krig med Ryssland, omfattande vapenexport till Ukraina, och inte minst medlemskapet i Nato, sätter Sverige sig i en oerhört utsatt position.

Situationen är högst besvärande mot bakgrund av att Pål Jonson har gått från att vara kommunikationsdirektör på vapenindustrins lobbyorganisation Säkerhets- och försvarsföretagen till att bli Sveriges försvarsminister, att Oscar Stenström gått från rollen som Nato-förhandlare till senior rådgivare åt Marcus Wallenberg, storägare i vapentillverkaren Saab, tillika att Christer Ahlström, tidigare generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter (ISP), det vill säga kontrollenheten för vapenexport, blivit senior rådgivare till vapentillverkaren Saab.

Man måste vara blind om man inte ser intressekonflikterna.

Ingen ny statlig utredning löser detta problem. Det behövs istället en folkbildningskampanj kring Sveriges militära utveckling och en kommande folkomröstning så att folket i demokratisk anda får bestämma. Detta är den överlägset viktigaste frågan i modern tid som på inget sätt får överlämnas till vapenlobbyn, vapenindustrin eller politiker.

Denna utredning behöver vara helt transparent inför befolkningen. Vi medborgare är inte villiga att riskera våra barn, oss själva och det Sverige vi byggt, på grund av manipulerande, omdömeslösa och giriga beslutsfattare i och utanför landet.

Slutligen, vi måste sluta se vapen som lösningen på konflikter och istället göra allt som kan leda till fred.