Ett rÄd i all vÀlmening till vÄr starke man

Skribenten tycker att kommunalrÄdet Jimmy Jansson (S, bilden) ska gÄ utbildningen "Modigt medarbetarskap".

Skribenten tycker att kommunalrÄdet Jimmy Jansson (S, bilden) ska gÄ utbildningen "Modigt medarbetarskap".

Foto: Pontus Lundahl (TT)

InsÀndare2024-04-05 06:10
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Reaktion pÄ artikeln om skolfackens kritik mot Eskilstunas styrande majoritet.

Än en gĂ„ng har vĂ„rt kommunalrĂ„d/starke man pĂ„ ett arrogant sĂ€tt förminskat eller yttrat sig förklenande angĂ„ende en eller flera personer. Denna gĂ„ng var det lĂ€rarfacken som minsann fick veta att de inte var vĂ€rda att bemöta.

Som före detta kommunanstÀlld blir jag ÀndÄ lite imponerad av herrns obehindrade framfart. Som anstÀlld blev jag sjÀlv korrigerad över sÄ enkla saker som att agera utifrÄn mitt roll som skyddsombud. Eller för att överhuvudtaget ifrÄgasatt och problematiserat pÄ en arbetsplatstrÀff, nÄgot som ledde till otaliga korrigerande samtal bakom stÀngd dörr pÄ chefens rum. Detta utan att ens yttra mig pÄ samma skÀmtsamma och rÄa men hjÀrtliga sÀtt som vÄr starke man.

Jag vill ju helst att kommunalrÄdet ska slippa den typen av ÄtgÀrder (Àven om jag har svÄrt att se vem som ska initiera ett korrigerande samtal).

Men hjÀlp finns att fÄ: under min introduktion som anstÀlld i kommunen tvingades jag liksom alla andra att gÄ utbildningen "Modigt medarbetarskap". Det modiga Àr, i detta avseende, att vara positivt instÀlld till allt som kommunen och brukarna kan göra. Att i hÀndelse av att bli utsatt för nÄgon oförrÀtt eller obehaglig situation anvÀnda den sÄ kallade upplevelsekuben: en modell som syftar till att fÄ medarbetaren till att tvivla pÄ sina upplevelser eftersom det Àr just upplevelser och inget annat.

Eftersom kommunen köpt in utbildningen kan vi sĂ€kert rĂ€kna med att den bara kostat en symbolisk summa och att alla moment bygger pĂ„ evidens och mĂ„ngĂ„rig forskning. SĂ„, kĂ€ra kommunalrĂ„d, anmĂ€l dig i dag – jag vill ju inte att du ska bli behandlad som den motstrĂ€viga medarbetare du skulle betraktats som om du varit anstĂ€lld i kommunen!