EU-valet var inte ett fiasko för alla mindre partier

Klimatalliansen lyckades inte ta plats i Europaparlamentet, men företrädare för partiet är ändå nöjda med valrörelsen.

Klimatalliansen lyckades inte ta plats i Europaparlamentet, men företrädare för partiet är ändå nöjda med valrörelsen.

Foto: Wiktor Nummelin (TT)

Insändare2024-06-19 14:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mediebilden av EU-valet har målat upp en dyster bild för mindre partier, men den bilden är långt ifrån rättvis. Vi i Klimatalliansen är oerhört stolta över vårt engagemang i EU-valrörelsen och djupt tacksamma för alla som stöttat oss i Eskilstuna och Strängnäs och för media som gett våra viktiga frågor utrymme.

Vi är stolta över att ha fört en respektfull och konstruktiv dialog under valrörelsen, trots ett allt hårdare debattklimat. Vi tror på vetenskap och politik och kommer aldrig att bidra till politikerförakt.

Tvärtom, vi behöver fler engagerade människor som är villiga att ta ansvar för klimatet genom politiken. Självklart hade vi önskat ett ännu bättre valresultat, men vår resa slutar inte här.

Vi är det enda partiet som presenterat en heltäckande och seriös plan för en hållbar mat- och klimatpolitik. Under valrörelsen har vi framgångsrikt lyft fram behovet av att förändra EU:s jordbruksstöd, som i dag är både orimliga och skadliga för miljön. Visste du att hela 82 procent av EU:s jordbruksbudget går till animalieproduktion, som står för en fjärdedel av EU:s totala budget och hela 84 procent av utsläppen från matproduktionen? Det är dags för en förändring!

Vi har tydligt visat att momsen kan vara ett effektivt verktyg för att främja klimatsmarta val. Genom att sänka momsen på hälsosam och hållbar mat, samtidigt som vi höjer den på mindre hållbara alternativ, gör vi det enklare för människor att välja rätt för både hälsan och planeten.

Vårt förslag om att förbjuda korta flygresor inom EU och investera kraftigt i kollektivtrafik är ytterligare ett viktigt steg mot ett mer hållbart och rättvist samhälle. Vi vill också införa en skatt på flygresor, så att flyget betalar för sin verkliga miljöpåverkan. Denna skatt kommer att återbetalas till alla invånare genom en "avgift och utdelning"-modell, vilket innebär att alla får tillbaka lika mycket.

Skatten och återbetalningen kommer att öka gradvis varje år för att påskynda omställningen till ett mer hållbart resande.

Vårt mål med EU-valet var aldrig enbart att få en plats i parlamentet, utan att sätta press på politikerna att ta klimatfrågan på allvar. Det har vi lyckats med! Klimatalliansen har skapat ringar på vattnet och väckt debatt som kommer att fortsätta långt efter valdagen. Tillsammans kan vi bygga en grönare, mer hållbar och rättvis framtid för alla.