Europa mÄste fortsÀtta hÄlla ihop och stoppa Putin

Fyra företrÀdare för L skriver med anledning av Ärsdagen av Rysslands fullskalig invasion av Ukraina.

Fyra företrÀdare för L skriver med anledning av Ärsdagen av Rysslands fullskalig invasion av Ukraina.

Foto: Gavriil Grigorov (TT)/Liberalerna (montage)

InsÀndare2024-02-24 06:10
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi minns den kyliga morgonen den 24 februari 2022 nÀr vi vaknade upp till en ny verklighet. Ett Europa i krig. I direktsÀndning kunde vi följa hur de första missilerna föll över Ukraina samtidigt som det ryska krigsmaskineriet rullade över grÀnsen med order om att ta sig till Kyiv för att mörda den demokratiskt valda presidenten. Men Putins mÄl var större Àn sÄ, Ukraina skulle utraderas som land och den ukrainska kulturen slÄs i spillror.

TvĂ„ Ă„r har nu gĂ„tt. Ukraina fortsĂ€tter att slĂ„ss, inte bara för sin egen överlevnad och framtid. De kĂ€mpar ocksĂ„ för oss. Tack vare befolkningens beslutsamhet och mod har Ukraina försvarat sig mot Putins dĂ„rskap och den ryska krigsmakten stoppades innan de nĂ„dde huvudstaden. Men kriget Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n över. Missilerna fortsĂ€tter falla, mĂ€nniskor dödas, skadas och fĂ„r sina hem förstörda. StĂ€der och byar förvandlas till ruiner och ovĂ€rderliga kulturarv gĂ„r upp i rök samtidigt som den ekologiska katastrofen Ă€r ett faktum. 

Under de senaste tvĂ„ Ă„ren har EU agerat snabbt, enigt och kraftfullt. Tidigare otänkbara beslut har fattats. Omfattande ekonomiskt, militĂ€rt och humanitĂ€rt stöd har givits. Mer än fyra miljoner flyktingar har fått fristad i EU samtidigt som viktiga steg har tagits för att Ukraina ska kunna bli medlem i EU. Tolv tuffa sanktionspaket slĂ„r hĂ„rt mot Rysslands ekonomi och kranarna har vridits Ă„t för EU:s import av olja och gas. Nu senast har EU beslutat att avkastningen frĂ„n de frysta ryska tillgĂ„ngarna ska anvĂ€ndas för Ukrainas Ă„teruppbyggnad. 

Mycket har gjorts, men vi mĂ„ste göra mer. Ryssland mĂ„ste en dag stĂ€llas till svars för detta vansinne och betala för den Ă„teruppbyggnad som Ukraina har framför sig. 

Nu, 24 mÄnader efter att den fullskaliga invasionen inleddes, mÄste vi mer Àn nÄgonsin tidigare stÄ upp för Ukraina och inte lÄta oss skrÀmmas av Putins hot.

Ukraina kĂ€mpar emot och sĂ„ lĂ€nge drömmen om att bli en del av den europeiska gemenskapen hĂ„lls levande Ă€r det vĂ„r uppgift att göra det möjligt. Samtidigt som vi mĂ„ste fortsĂ€tta ge Ukraina fler och mer kvalificerade vapen för att kunna trycka tillbaka Putins ockupationsstyrkor mĂ„ste vĂ€rlden ocksĂ„ göra allt för att isolera den ryska regimen och stoppa pengaflödet till Putins krigskassa. Vi Ă€r skyldiga Ukraina en konkret plan för att till slut bli en del av EU. Kraven för medlemskap i unionen ska vara högt stĂ€llda, men Ukrainas kamp stĂ€ller ocksĂ„ krav pĂ„ oss att forma ett Europasamarbete som fungerar för fler. 

De som slĂ„ss vid fronten i dag, mĂ„ste fĂ„ ett kvitto pĂ„ att deras stora insatser och mod inte var eller Ă€r förgĂ€ves.