Extern granskning av kommunens coronahantering

Liberalerna är övertygade om att det är viktigt att hela kommunen genomlyses genom en extern granskning.
Skriver Stefan Krstic Gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.

Liberalerna är övertygade om att det är viktigt att hela kommunen genomlyses genom en extern granskning. Skriver Stefan Krstic Gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2020-06-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin har satt hela vårt samhälle i gungning och mycket är idag inte sig likt. Pandemin har satt hela samhället på prov, inte minst vår kommunala beredskap vad gäller omställning inom undervisningen, beredskap inom äldreomsorgen, beslutsfattande, kommunikation och samverkan med övriga aktörer. 

Det finns mycket som Eskilstuna har gjort och gör bra och det är viktigt att ta tillvara på det inför nästa kris. Samtidigt finns det mycket att lära i kommunerna vad gäller kommunikation, arbetssätt inom äldreomsorgen och hemtjänsten, beslutsfattande, med mera. 

Det utförs flera utredningar inom kommunen gällande hanteringen av Coronapandemin, men inget om en koncernövergripande utredning. På riksplan kommer det att beslutas om en Coronakommission före sommaren. Coronakommissionen ska ta ett helhetsgrepp för att se hur det har fungerat på nationell, regional och lokal nivå. Samma helhetsgrepp bör vår kommunkoncern ta. Liberalerna är övertygade om att det är viktigt att hela kommunen genomlyses genom en extern granskning för att visa på de styrkor och problem som hela vår organisation har upplevt och upplever.

Den kunskap, de styrkor och svagheter som finns ute hos våra arbetslag, enheter, förvaltningar och politiska ledningar - bland chefer, förvaltningschefer, direktörer, tjänstemän, lärare, undersköterskor och ansvariga politiker - det måste synliggöras för att föra vidare kunskapen och erfarenheterna till nästa generations arbetslag, arbetare, chefer, tjänstemän och politiker. Det är så vi blir bättre på att möta nästa kris.