Färg är fantastiskt!

Insändare 15 februari 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Måste alla nybyggen vara svarta eller grå?" Publicerad den 3/2.                 

Jag är tacksam för den påtalade uppmärksamheten kring hur våra miljöer ser ut! I min roll som stadsarkitekt brottas och utmanas jag med detta varje dag från flera håll. Personligen räds jag inte färg, tvärtom och jag hoppas det kommer visa sig i Eskilstuna framöver. 

Jag håller med insändaren att för mycket grått och svart blir för ensidigt. Men dessa kulörer är inte fula i sig utan det handlar om hur de används. Man kan se de som basfärger som stöd och kontrast till en palett av alla våra kulörer. Det finns något evigt i dessa färger, de är neutrala och håller över tid. Problemet är väl när grått och svart används för slentrianmässigt utan eftertanke och omsorg. I många av de plåtfasader vi ser från 70- och 80-talet har andra mer färggranna plåtfasader bleknat över tid, något som inte alltid är så vackert. Men jag vill att våra byggnader och särskilt vid våra viktiga entréer till staden ska få en högre omsorg framöver.

Jag är ansvarig för att ta fram kommunens första arkitekturprogram. En av de viktigaste strategierna är att varje projekt ska ta fram en tydlig arkitektur- och stadsbyggnadsidé. Detta kommer säkerställa fler kvaliteter än färg i vår bebyggelse. 

Men för att möjliggöra och säkra goda kvaliteter måste alla hjälpas åt, allt från materialleverantör, byggaktörer, arkitekter, kommunens tjänstepersoner samt våra medborgares uppmärksamma blick. En stadsarkitekt kan omöjligt vara överallt men genom arkitekturprogrammet kommer fler behöva uppmärksamma och svara upp på vår nya ambition -att varje projekt, även om de är små ska bidra till en vackrare livsmiljö.

Läs mer!

Förvandlades från badhus till campus – nu vinner MDU fint pris: • Så lyder juryns motivering: "Varm atmosfär"

Förvandlades från badhus till campus – nu vinner MDU fint pris: • Så lyder juryns motivering: "Varm atmosfär"
Ämnen du kan följa