Fegt och fel att stänga Skeppet

Skeppets förskola i Torshälla.

Skeppets förskola i Torshälla.

Foto: Mattias Carlgren

Insändare2024-10-16 20:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen behöver stänga en förskola i Torshälla för att fylla nybyggda Staren. Valet hamnade på Skeppet och enligt kommunen på grund av att den förskolan hade högst hyra. 

Såhär långt inga konstigheter, men när man sedan får reda på att byggnaden planeras att byggas om till boende för utsatta blir det mer tydligt varför man valde att lägga ner den förskola som geografiskt ligger längst ifrån Staren och har flera hyreshus i stället för villa-område.

Varför väljer man att lägga ned verksamhet i socioekonomisk utsatt område men behåller stadens äldsta förskola som ligger precis bredvid den nybyggda Staren, som står med tomma lokaler?

Att gå 200 meter till är betydligt enklare än att tvinga vårdnadshavare utan körkort eller bussförbindelser att ta sig flera kilometer.

Kommunen är först och främst bara feg och vet att flera av vårdnadshavarna på Skeppet har ett annat modersmål, därmed är deras möjligheter att klaga och förstå beslutet liten.

Kommunen har inte heller gjort någon analys vilken förskola som billigast kan byggas om till boende, utan hänvisar enbart till hyran.

Stäng inte förskolor som ger mervärde för närområdet! Stäng förskolor som är tänkt att ersätta nybyggda i stället och ligger på andra sidan gatan samt kan på billigaste sätt omvandlas till annan verksamhet.