Fel av S att peta i brudöverlämningarna

Björn Karlsson, Sverigedemokraternas förstanamn inför kommunalvalet i Strängnäs.

Björn Karlsson, Sverigedemokraternas förstanamn inför kommunalvalet i Strängnäs.

Foto: Anna Hübsch

Insändare2024-09-12 11:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Christina Södling (S) med anledningen av insändaren "Brudöverlämning är inte en kyrklig svensk tradition".

Alltför många gånger undrar man vad folk ser för problem egentligen? Här vill man förminska den mycket trevliga traditionen med brudöverlämning och får för sig att det handlar om en jämställdhetsfråga. Vad är det för fel om brudparen vill att någon ur brudens familj överlämnar sin kära dotter/syster till giftermål?

Tänk så många stolta föräldrar som sett sina barn gifta sig med traditioner. I olika varianter som man själva valt, där brudöverlämning är en variant. Det är inget måste att det är brudens far som överlämnar utan brudparet väljer själv hur de vill ha det.

Jag kommer så väl ihåg vårt bröllop hur stolt min kära svärfar var, hans stora leende och glädje när han kom gående med sin otroligt vackra dotter på den långa gången i Strängnäs domkyrka. Just den upplevelsen vill man inom Socialdemokraterna ta bort och mer låtsas att man vill diskutera frågan. 

Socialdemokraterna borde i stället ägna all kraft till att få tillbaka människor som lämnat Svenska kyrkan. Vad behöver göra för att få nya medlemmar? Och sist men inte minst lägga fram förslag som får ett betydligt större antal att gå till kyrkan på till exempel söndagar. Att försöka minska eller rent av i slutändan förbjuda brudöverlämningar ger totalt motsatt effekt. 

Våra församlingar ute i landet gör ett fantastiskt jobb för unga, gamla, barnfamiljer och ensamma människor. Det om något borde lyftas fram i stället för den här motionen och debatten om brudöverlämningar. 

Låt brudparen tillsammans med prästen fortsätta bestämma över sina egna bröllop!