Fler behöver få höras i Nato-frågan

"Sveriges intressen ska alltid gå före USA:s och Natos", skriver Ola Korsfeldt.

"Sveriges intressen ska alltid gå före USA:s och Natos", skriver Ola Korsfeldt.

Foto: Henrik Montgomery (TT)

Insändare2023-11-24 19:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid ett eventuellt Nato-medlemskap kommer USA att disponera militärbaser i Sverige, till exempel flygbaser. Sådana anläggningar har visat sig vara riktiga miljöbovar med utsläpp av brandskum innehållande giftiga flurorerande ämnen typ PFAS, vilka är mycket skadliga för liv och miljö.

En annan bov är det kraftiga bullret. USA:s flygvapen kan också ta hit för oss okända kemikalier som kan få svåra konsekvenser. Bullret kommer också att öka betydligt med amerikanska och andra utländska militärflygplan i luften.

Olycksrisken kan också bli högre, då det kommer hit stridspiloter från USA och andra Nato-länder, vilka inte känner den svenska terrängen och landskapet. 

När det gäller PFAS-ämnen förekommer dessa bland annat vid militärflygfältet i Karlsborg vid Vätterns västra strand. Dessa och annat militärt avfall hotar starkt sjön, vilken är Sveriges största dricksvattentäkt.

Då amerikansk militär inte kommer att lyda under svensk lag ökar risken för skador på vår miljö med utsläpp och buller. Detta är också oförenligt med den gröna omställningen, vilket är ett mål för ett hållbart och fossilfriare samhälle. 

Den amerikanska militären vill gärna ha baser i övre Norrland, till exempel utanför Kiruna. Detta kommer att inskränka rennäringen, turismen, skogsbruket och gruvindustrin. Dessa är nödvändiga för sysselsättningen i regionen och sistnämnda är också ett nationellt intresse.

Det är därför nödvändigt att miljörörelsen, rennäringen, turismen, skogsbruket och gruvindustrin också ska höras i Nato-frågan.

Sveriges intressen ska också alltid gå före USA:s och Natos oavsett om det gäller militära eller civila.