Fler sörmlänningar behöver utbildas inom bristyrken

Både matchningsaktörer och arbetssökande i Södermanland borde fokusera på utbildningar inom bristyrken, menar Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.

Både matchningsaktörer och arbetssökande i Södermanland borde fokusera på utbildningar inom bristyrken, menar Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.

Foto: Isabell Höjman/TT

Insändare2023-01-01 20:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under det tredje kvartalet 2022 sökte 14 200 personer arbete i Södermanland, vilket motsvarar hela 7,7 arbetssökande per jobbtillfälle i länet. Det visar en kartläggning som ManpowerGroup har genomfört, baserad på statistik från Statistiska Centralbyrån. Men trots den stora mängden arbetssökande skriker arbetsmarknaden efter kompetens, särskilt inom vissa yrken.

Detta kan verka motsägelsefullt, men arbetsmarknaden är inte enhetlig. Inom vissa yrken konkurrerar alltför många personer om ett och samma jobb. Inom andra yrken, däremot, lyckas arbetsgivarna inte fylla tomma tjänster eftersom alltför många arbetssökande saknar de rätta kompetenserna. I dag finns exempelvis en stor efterfrågan på chaufförer, hantverkare och vårdpersonal, samt på ett flertal olika yrken inom it- och techbranschen.

Detta matchningsgap drabbar det enskilda företaget, vars utveckling hämmas när de inte lyckas tillsätta viktiga tjänster. Det drabbar den arbetssökande individen, som inte har tillräcklig kompetens för att få jobb. Och det drabbar samhället, i form av minskade skatteintäkter och en ökande risk för att Sverige hamnar efter i den globala konkurrensen.

undefined
Trots att arbetsmarknaden skriker efter kompetens ser vi att matchningsgapet, alltså antalet arbetssökande per ledigt jobb, ökar i Sverige – en situation som både drabbar företag, individer och samhället i stort, skriver Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.

En starkt bidragande anledning till matchningsgapet är att långtidsarbetslösa har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Därför är det positivt att Arbetsförmedlingen från och med 2023 kommer att förstärka stödet till långtidsarbetslösa. Men för att långsiktigt förbättra situationen är det nu viktigt att även vi matchningsaktörer, och inte minst Sörmlands arbetssökande, lägger större fokus på vikten av att utbilda sig inom bristyrken.

Genom att satsa på att stärka de kompetenser som saknas på arbetsmarknaden kan vi bidra till att minska matchningsgapet. Rätt vägledning och information om de långsiktiga fördelarna med studier kan göra att fler långtidsarbetslösa väljer att utveckla sin kompetens på ett sätt som faktiskt leder till arbete i framtiden. Det skulle även bidra till att minska kompetensbristen på arbetsmarknaden.

Nu är det viktigt att både matchningsaktörer och arbetssökande i Södermanland vågar satsa på utbildning för att höja kompetensen, inte minst inom bristyrken. Det skulle gynna både Sörmlands företag och invånare.