Fler statliga jobb till Sörmland

StrÄlsÀkerhetsmyndigheten hade tidigare sitt sÀte i Katrineholm men har flyttat till Solna.

StrÄlsÀkerhetsmyndigheten hade tidigare sitt sÀte i Katrineholm men har flyttat till Solna.

Foto: Carina Ekdahl

InsÀndare2024-01-06 06:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag har tagit del av statistik frĂ„n Arbetsgivarverket som visar att Sörmlands lĂ€n har totalt 4 700 statligt anstĂ€llda placerade i lĂ€net av totalt 287 000 i hela landet. I dag har Sverige cirka 10,5 miljoner invĂ„nare. Det innebĂ€r att för landet som helhet Ă€r 2,7 procent av medborgarna statligt anstĂ€llda. Motsvarande siffra i Sörmland med 302 000 invĂ„nare Ă€r 1,6 procent. JĂ€mför man med Stockholms lĂ€n med 2,4 miljoner invĂ„nare sĂ„ Ă€r 105 000 statliga tjĂ€nster placerade i lĂ€net eller 4,3 procent av befolkningen. 

Om Sörmlands lĂ€n ska komma upp i snittet för riket, det vill sĂ€ga 2,7 procent av befolkningen skall antalet statliga tjĂ€nster öka till 8 200 eller med 3 500 stycken. 

Alla medborgare betalar skatt till staten, grovt förenklat kan man sÀga att cirka hÀlften av det du betalar i skatt gÄr till kommuner och landsting och hÀlften till staten. Man glömmer till exempel lÀtt bort att momsen utgör cirka 23 procent av de totala skatteintÀkterna, pengar som gÄr till statskassan.

En statlig tjĂ€nst, bidrar till ekonomisk utveckling pĂ„ den ort, kommun och lĂ€n dĂ€r den placeras. Vid lĂ„gkonjunkturer har offentliga tjĂ€nster en stabiliserade ekonomisk effekt Ă€ven i lokalsamhĂ€llet. Det finns starka ekonomiska skĂ€l för mig som politisk företrĂ€dare för KD i Sörmlands lĂ€n att önska en mer rĂ€ttvis fördelning av statliga tjĂ€nster. 

Jag anser att det Àr jÀtteviktigt att mÀnniskor med olika bakgrund trÀffas pÄ ett naturligt sÀtt och kÀnner till varandras förutsÀttningar. Det Àr bra om mÀnniskor med olika utbildning och yrke trÀffas i till exempel föreningslivet, i affÀren eller som grannar i ett bostadsomrÄde. HÀr ingÄr givetvis Àven gruppen statstjÀnstemÀn.

Statliga tjÀnstemÀn bör likt riksdagsledamöter ha sin hemvist och bas i hela landet. Det gÀller i högsta grad Àven specialiserade kvalificerade tjÀnster som krÀver lÄng utbildning och erfarenhet. Jag anser att det Àr direkt olÀmpligt med en Stockholmsbaserad statstjÀnstemannaelit som har begrÀnsad insyn i de förutsÀttningar som gÀller för övriga delar av landet.

För att citera Ebba Busch:

”Det ska vara möjligt att leva bĂ„de i och utanför de stora stĂ€derna. Oavsett var vi bor sĂ„ mĂ„ste vi kunna fĂ„ vĂ„rd nĂ€r vi Ă€r sjuka, tanka bilen, betala elen och fĂ„ hjĂ€lp av polisen. Vi kallar det hjĂ€rtlandet. De stora delar av landet som ofta glöms bort vid politiska beslut. HjĂ€rtlandet Ă€r inte en semesterplats. Det Ă€r en levande, företagsam del av Sverige. MĂ„let för vĂ„r politik Ă€r det gemensamma bĂ€sta. Det innebĂ€r att hela landet ska fungera.”

Jag blev förvĂ„nad nĂ€r regeringen valde att flytta StrĂ„lsĂ€kerhetsmyndighetens huvudkontor frĂ„n Katrineholm till Solna. Det Ă€r Ă€ven anmĂ€rkningsvĂ€rt att regeringen nu vĂ€ljer att förlĂ€gga den nya Utbetalningsmyndigheten till Hammarby sjöstad i Stockholms kommun. 

Den tekniska utvecklingen gör det allt mer, bĂ„de möjligt och fördelaktigt, för staten att placera myndigheter utanför StockholmsomrĂ„det. StockholmsomrĂ„det har, och har under en lĂ„ng tid haft en mycket anstrĂ€ngd samhĂ€llsinfrastruktur. Kollektivtrafiken rĂ€cker inte till, i rusningstrafik Ă€r vĂ€garna igenkorkade med köer och sĂ„ vidare. Bostadsbrist rĂ„der i princip i alla kommuner i Stockholms lĂ€n. Det hĂ€r Ă€r brister som dessutom hĂ€mmar nĂ€ringslivet i StockholmsomrĂ„det. Det Ă€r inte bara dĂ„ligt för Stockholm, det Ă€r dĂ„ligt för hela landet. 

Ur beredskapsskÀl Àr det sÀrskilt viktigt att den statliga verksamheten fungerar i hÀndelse av kris och krig. DÄ Àr det direkt olÀmpligt att koncentrera statlig verksamheten till ett geografiskt begrÀnsat omrÄde.

Det finns mĂ„nga bra argument för att lokalisera myndigheter över hela landet. Jag vill uppmana regeringen att seriöst se över vilka myndigheter som helt eller delvis kan lokaliseras utanför StockholmsomrĂ„det. Jag förstĂ„r att det Ă€r en process som kan ta tid och behöver göras under ordnade förhĂ„llanden, men inriktningen bör vara tydlig och resultatet mĂ€tbart. Den förvaltningspolitiska inriktningen bör vara att fördela statliga tjĂ€nster jĂ€mnt i hela landet. 

Det Àr bra för Sörmland och för Sverige!