Fler vegetarianer i samhället, tack!

 Spara pengar, gör något för klimatet och för ditt mående! Det skriver en 13-årig vegetarian.

Spara pengar, gör något för klimatet och för ditt mående! Det skriver en 13-årig vegetarian.

Foto: Eira Desax

Insändare2023-10-19 06:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är 2023, varför är inte fler människor vegetarianer? Jag tror att folk tycker det är larvigt och onödigt men det är det inte. Spara pengar, gör något för klimatet och för ditt mående! 

För det första så är de flesta vegetariska produkter billigare än kött. Vegetariska råvaror som linser, rotfrukter, ärtor eller bönor från Sverige är mycket billigare än kött. I Sverige äter en vuxen person cirka 50-70 kg kött per år! Det kan då kosta upp till 10 000 kr. Det är pengar man hade kunnat lägga på annat man verkligen vill ha, som till exempel en resa. Jag säger inte att vegetarisk mat är gratis men du sparar på att köpa det. Eftersom mycket vegetarisk mat har längre hållbarhet blir det mindre matsvinn, då sparar man även massor av pengar. 

För det andra så är det jättebra för hälsan att inte äta kött. Vegetarianer har mindre risk för att få hälsoproblem eller sjukdomar, till exempel högt blodtryck eller vissa typer av cancer. 

För det tredje hjälper djuren till att hålla landskapen öppna och som vegetarian räddar man massor av djurs liv. När djuren äter gräs så sprider de frön som i sin tur växer upp till nya träd. Träden är väldigt viktiga för naturen eftersom de tar upp koldioxid i luften och det är viktigt för oss människor. 

Jag förstår att vissa kan tänka att man måste äta kött, kyckling och fisk för att man ska kunna få i sig alla viktiga ämnen som omega-3 och protein. Men vegetarisk mat innehåller också de ämnen man behöver få i sig. Även om det inte är samma mängd som i kött så kan man lösa det genom att ta vitaminer. Det kallas vegetariskt substitut av en anledning. Den maten är skapad för att kunna få i sig samma näringsämnen som finns i kött utan att behöva äta köttet. 

Bli vegetarian nu och gör en så enkel ändring i din kost som att bli vegetarian för att leva längre och må bättre.